Syksyn retkeilykausi alkaa olemaan käsillä, joten tässä muutamia retkeilytärppejä Muonion alueelta, jossa kävimme jo aiemmin elokuussa.

Torassiepin porotilalla

Tällä reissulla meillä oli enemmän kohtaamisia porojen kanssa kuin koskaan aiemmin. Niin sympaattisia eläimiä! Torassiepin porotilavierailulla Muoniossa pääsimme hämmästelemään porojen ruokintaa lähietäisyydeltä ja opimme myös poroista paljon, kuten vaikkapa sen että ne elävät noin 15-vuotiaiksi ja pudottavat sarvensa kerran vuodessa. Poronsarvi on maailman nopeimmin kasvavaa luuta ja kesällä niissä on karvapeite. Sarvien kokoon vaikuttaa geenitekijät ja saatavilla oleva ravinto. Porot käyttävät valtaosan ajastaan syömiseen tai märehtimiseen ja niillä on neljä mahaa. Opimme myös sen, etteivät porot pidä paijaamisesta mutta saattavat sietää sitä hetken aikaa kohteliaisuudesta ja mieluiten ruokapalkkiota vastaan. Porotilan yhteydessä on myös perinnetila, jossa pääsimme tutustumaan lähes parisataa vuotta vanhaan asumukseen sekä sen ajan lappilaisiin metsästys- ja kotitaloustavaroihin.

Tunturiretkeilyä Pallaksella

Pallastunturilla on paljon eri mittaisia patikkapolkuja, noin 3km – 50km skaalalla. Jo lyhyelläkin reitillä pääsee nauttimaan upeista tunturimaisemista ja näkemään vaikkapa saksalaisten tuhoaman alkuperäisen Pallastunturin matkailuhotellin jäänteet. 

Punaisella hiekalla

Punahiekasta löytyy paitsi upea kirkasvetinen uimaranta keskellä mahtavaa tunturimaisemaa, myös autiotupa ja nuotiopaikka rauhallisia eväshetkiä varten sekä erinomaiset telttailumahdollisuudet. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka erityisesti lasten kanssa.

Kaikkiaan alkusyksyn etäviikko tunturimaisemissa teki hyvää niin koululaiselle kuin meille aikuisillekin. Sen lisäksi että läksyt maistui hauskojen ulkoilupäivien päätteeksi, me myös opittiin paljon, mm. poroista, paikallishistoriasta ja Lapin sodasta. Toivottavasti päästään näihin maisemiin pian uudestaan. Ihanaa ruskaretkikautta teille, ystävät! 🙂

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2022. All Rights Reserved.