Kuvat maailman metropoleista viestivät usein vain luksusta ja glamouria. Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Halusimme tällä kertaa kuvata myös tuiki tavallisia kerrostaloja Hong Kongissa, osana urbaania ympäristöä tiiviisti rakennetussa tilassa. Halusimme näyttää miten hongkongilaiset asuvat. Jokaisella talolla on oma tarinansa kerrottavana ja näistäkin löytyy huomattava määrä kauneutta.

Hong Kongin asuntomarkkinat ovat jo pitkään olleet selvästi maailman kalleimmat. Täällä keskimääräinen asunnon hinta on 1,1 miljoonaa euroa ja keskimääräinen neliöhinta on huikeat 20,200 euroa (lähde: cbre.com). Hong Kongissa on huima määrä miljonäärejä ja se on yksi maailman tiheimmin asutetuista kaupungeista.

Suurkaupungeissa tuloerot ovat usein massiiviset ja se näkyy myös asumuksien tasossa. Rakennusten ja neliöhintojen hipoessa pilviä, useimmat kodit sijaitsevat korkeissa kerrostaloissa ollen melko ahtaita. Hong Kongia kutsutaankin vertikaaliseksi kaupungiksi, mikä kuvastaa kuuluisan skylinen muodostavien peililasisten pilvenpiirtäjien ohella myös kaupungin sosioekonomista todellisuutta.

Hongkongilaisilla on keskimäärin vain 15 m2 asuintilaa per henkilö. Kowloonin kaupunginosassa, jossa kuvasimme, on väestötiheys jopa yli 40,000 ihmistä neliökilometriä kohti (koko kaupungissa 6,300 ihmistä per km2). Vertailun vuoksi, Suomessa noin puolet väestöstä asuu omakoti- tai erillistaloissa, ja asuintilaa on henkilöä kohti keskimäärin 40 m2. Helsingissä asuintilaa henkilöä kohden on 34 m2. Suomessa väestöntiheys on vain 18 ihmistä neliökilometriä kohti (Helsingissä 3,000 ihmistä per km2) (lähde: Wikipedia.org ja Stat.fi).

Monet näistä taloista ovat hyvin kauniita ja uskomme että niissä asuu onnellisia ihmisiä. On kuitenkin hyvä tietää, että Hong Kongissa pieniäkin asuntoja voidaan jakaa yhä pienempiin yksiköihin, jolloin heikoimmassa asemassa olevat ihmiset saattavat asua täysin epäinhimillisissä oloissa parimetrisissä vanerilaatikoissa tai metallihäkeissä, joissa mahtuu vain lepäämään tai istumaan kumarassa. Tällainen on maailmamme, niin kaunis ja samaan aikaan niin raadollinen.

Yksi kuriositeetti oli paikalliset rakennustelineet, jotka on tehty bambusta.

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2021. All Rights Reserved.