Guangzhou, tai Kanton, on aivan mahdottoman suuri kaupunki. Mihin tahansa suuntaan käännätkin katseesi, kaupunki vain jatkuu ja jatkuu ja jatkuu… Sijainti Etelä-Kiinassa Helmi-joen suistossa takaa leppoisan subtrooppisen ilmaston.
 
Kanton on yksi Kiinan kolmesta suurimmasta kaupungista. Myös alueena Kanton on valtava, kattaen yli 7000 neliökilometrin alueen (vrt. Helsinki 215 km2). Tietolähteestä riippuen asukkaita arvioidaan olevaan 11-16 miljoonaa. Yhdessä naapurikaupunkien kanssa Kanton muodostaa yhden planeettamme massiivisimmista urbaaneista alueista, jossa asuu jopa 44 miljoonaa ihmistä. 
 
Paikalla on pitkä historia, alkaen satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua ja kattaen kaikki mahdolliset dynastiat ja vallankumoukset. Siirtomaa-aikana valtaa piti vuorollaan portugalilaiset ja britit, mikä näkyy vahvasti arkkitehtuurissa varsinkin Shamian saarella. Shamian saari oli tärkeä kansainvälinen kauppapaikka 1700- ja 1800-luvuilla. 1859 se jaettiin kahtia ja luovutettiin Ranskalle ja Iso-Britannialle, kunnes vuonna 1946 se siirtyi takaisin Kiinalle.
 
Kanton on eloisa miljoonakaupunki, joka tarjoaa rikkaan sekoituksen uutta ja vanhaa. Shamian saaren rauhalliset kävelykadut historiallisine rakennuksineen ja jokivarsipuistoineen vaihtuvat nopeasti uudempien kaupunginosien kerroksellisiin moottoriteihin, jotka kiemurtelevat pilvenpiirtäjärykelmien ohi. Silti Kanton on yllättävän vehreä ja raikas, ollakseen yksi Kiinan suurimmista kaupan ja teollisuuden keskuksista. Hengityssuojainta ei siis tarvitse ensimmäisenä kaivaa esiin lähtiessään ulos. Kenties kiinalaisessakin kaupunkisuunnittelussa huomioidaan nykyisin edes jossain määrin ekologisuus ja ilmastokysymykset. Puita täällä ainakin on.
 
Tämä kaupunki hyväilee aisteja myös kulinarismin näkökulmasta, sillä tarjontaa on yllin kyllin edullisesta katuruoasta huippuravintoloihin. Japsiravintola Tairyossa kokki taituroi asiakkaiden innokkaiden silmäparien edessä. Valittavana oli kaiken maailman mereneläviä, lihaa ja kasviksia. Hintaa tuli noin 30 euroa per naama sisältäen niin paljon ruokaa ja juomaa kuin halusi, myös olut ja viini kuului hintaan. Maistui.
 
Kaupungin kuuluisimmat turistikohteet kuten Canton Tower, jokiristeily ja temppelit jäivät tällä kertaa väliin. Ehkä ensi kerralla. 🙂

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2021. All Rights Reserved.