Parma - kulinaristin pyhiinvaelluskohde

Emilia-Romagnan alueella sijaitseva Parma on kuuluisa paitsi kinkusta ja juustosta, myös meille suomalaisille ainakin siitä, että juuri tänne Berlusconi kaappasi aikanaan EU:n elintarvikeviraston meidän neniemme edestä.

Parma on suurin piirtein Tampereen kokoinen kaupunki, jonka roomalaiset perustivat v. 183 eaa. Siellä sijaitsee mm. yksi maailman vanhimmista yliopistoista ja sen vanhimmat rakennukset ovat 1200-luvulta. Esimerkiksi Parman katedraalin aukio (Piazza Duomo Parma) on Parman maamerkki ja sen laidoilla sijaitsevat rakennukset kuuluvat Euroopan tärkeimpiin keskiaikaisiin monumentteihin.

Parman vanha kaupunki on hyvin kaunis ja täynnä kauniita kapeita katuja, jotka johtavat aukiolta toiselle ja avaavat aina ikään kuin uuden maailman täynnä mielenkiintoisia ravintoloita ja putiikkeja, jotka vastaavat italialaiseen ruokakulttuuriin mieltyneen harrastelijakulinaristin villeimpiinkin unelmiin. Tuliaisiksi valikoituikin parman kinkun ja parmesan-juuston lisäksi lambruscoa, joka on Emilia-Romagnan alueen erikoisuutena tunnettu hieman kupliva punaviini.

Miltä tuntui matkustaa pitkästä aikaa?

Oli kivaa huomata, että lentokentillä on taas enemmän ihmisiä ja porukka on vähitellen uskaltautunut astua ulos kammioistaan. Meillä oli mukana paketillinen FFP2-luokan maskeja sekä covid-pikatestejä kotiinpaluuta silmällä pitäen.

Nyt, kun maskin käyttämiseen on jo ehtinyt tottua, ei se tunnu enää kummoiselta koettelemukselta lentomatkan aikana. Koneeseen astuessa kaikki matkustajat saavat ainakin Finnairin lennoilla hygieniapaketin, jolla voi pyyhkiä oman istumapaikkansa ympärillä olevat pinnat. Tiesitkö muuten mitkä kohdat ainakin kannattaa pyyhkiä? Istuimen edessä oleva tarjotinpöytä on tutkimusten mukaan se kohta, jossa on eniten bakteereja, ja seuraavina tulevat turvavyön solki ja ilmastointiventtiili.

Lentokoneissa on myös erittäin tehokas ilmanvaihto ja hepasuodatin, jonka tulisi poistaa vähintään 99,97% kaikista ilmassa leijuvista partikkeleista. Käytännössä koko koneen ilma vaihtuu noin kolmen minuutin välein. Käytännössä siis, kunhan kaikki matkustajat noudattavat ohjeita, lentokoneen pitäisi olla varsin turvallinen paikka koronan suhteen.

Sekä Helsingin että Milanon kentillä oli rauhallista ja maahantulo oli covid-rokotustodistuksen kanssa tehty hyvinkin vaivattomaksi. Matkan aikaan lokakuun alussa Italiassa oli vielä maskipakko julkisissa kulkuvälineissä ja sisätiloissa. Ravintoloissa oli turvavälit huomioitu erittäin hyvin ja istuimme muutenkin aina terassilla, joten maskeja ei tarvittu. Hotellin yleisissä tiloissa käytettiin aina maskia (ja tämä otettiin tosissaan koska yhtään ihmistä ei näkynyt ilman maskia) ja sen sai ottaa pois vasta omassa huoneessa. Myös käsidesiä oli tarjolla joka paikassa. Kaikkiaan reissu oli hieno kokemus ja antoi toivoa siitä, että paluu normaaliin on jo hyvin lähellä.

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2022. All Rights Reserved.