Luontoretkeilyä Lapissa

Viimeisin Lapin reissu ajoittui elokuun loppuun. Levi-Muonio akselilla oli vielä suhteellisen lämmintä mutta itikat eivät enää kiusanneet. Aurinkoa paistoi ja porot jolkottelivat välillä moikkaamaan, eli täydellinen keli mökkihommiin ja luontoretkeilyyn. Kokosimme tähän alle meidän ressuvinkit ja elämystärpit Pallas-Yllästunturin alueelle.

Pyhäjoen luontopolku
Pallas-Yllästunturin alueella on runsaasti erilaisia luontopolkuja ja patikointireittejä. Pyhäjoen polku on lyhyt (3,5 km) luontopolku, ja sopii siten hienosti myös lasten kanssa matkaileville. Polulle ajaessa voi nähdä tien reunalla kuvataiteilija Kaija Kiurun teoksen Maan kansi. Teoksella on kokoa huikeat 32 000 neliömetriä. Pyhäjoenpolku on suurimmaksi osaksi helppokulkuista, välillä hieman kivikkoa ja korkeuseroja sekä pitkospuita soiden ja rämeiden kohdalla. Polun varrella esitellään kylteissä Lapin luontoa ja paikoitellen henkeäsalpaavia maisemia voi jäädä aistimaan lepopaikoille ja penkeille. Myös porot saattavat tulla matkalla ihmettelemään polulla kävelijöitä. Mukava kokemus kaikkinensa.
Punainenhiekka
Punainenhiekka niminen ranta löytyy Pallasjärveltä. Nimensä järvi on saanut punertavasta hiekastaan. Sieltä löytyy autiotupa, nuotiopaikka eväiden valmistusta ja nauttimista varten, ulkohuussi sekä polttopuita. Autiotuvassa on myös kamiina, eli talvellakin sinne voi mennä jopa yöksi. Upeat tunturimaisemat ja miellyttävä pulikointipaikka, joka sopii hienosti lapsillekin.
Arctic sauna world
Jerisjärven rannalla sijaitseva Arctic Sauna World on kuin luvattu maa meidän kaltaisille saunan ystäville. Kokonaisuuteen kuuluu neljä erilaista saunaa sekä tilaussauna, joita tietysti testasimme innokkaasti. Savusauna tarjoilee aivan erityisen pehmeät löylyt jättimäiseltä kiukaalta. Erityismaininnan ansaitsee myös tilaussauna, josta avautuu taivaallisen hienot maisemat Jerisjärvelle kolmeen suuntaan. Saunomisen välissä oli mahdollisuus pulahtaa saamelaisten pyhään Jerisjärveen vilvoittelemaan sekä levähtää tyylikkäässä loungessa. Vau, mikä uudistava kylpyelämys. Hinta oli 25 eur/hlö/3h sisältäen pyyhkeen ja tarvittaessa uikkareiden lainaamisen. Tämä setti täytyy kokea myös talvella, kun kompleksiin kuuluva hotelli ja ravintola ovat myös avoinna. 
Ravintola Pallas
Patikointipäivän päätteeksi maistuu ruoka. Pallastunturin juurella hotellin yhteydessä oleva Ravintola Pallas sijaitsee noin vartin ajomatkan päässä sekä Pyhäjoenpolulta että Punahiekasta. Tunnelmallinen tila ja leppoisa ilmapiiri saavat viihtymään, ja ruoka on todella hyvää. Illalllisen aluksi tuotiin keittiön tervehdyksenä kupillinen punajuurikeittoa ja leipää. Pääruokana poronfile ja poron kieli oli niin herkullista ettei meinannut pysyä tuolissa. Lämmin suositus!

Pyhäjoenpolku:

Punainenhiekka:

Arctic Sauna World:

Ravintola Pallas:

Lue lisää Lapin matkailuvinkkejä täällä.

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2022. All Rights Reserved.