Vilna on Baltian helmi

Parin päivän miniloma Vilnassa ja joudumme kysymään itseltämme, miten ihmeessä emme olleet jo aiemmin käyneet täällä? Se on upea, se on lähellä, siellä on paljon tekemistä ja nähtävää sekä huikea hotelli-, ravintola- ja spa-tarjonta. Tämä nousi kerta heitolla meidän mielestä Baltian ykköskohteeksi, joka kannattaa tsekata kun tulee tilaisuus.

Matkailu koronan aikana

Koronatilanne on ollut Liettuassa yhtä rauhallinen kuin Suomessa, joten uskalsimme pitkästä aikaa lähteä reissaamaan. Matkamme osui heinäkuun alkuun, vain vähän sen jälkeen kun Suomessa poistettiin matkustusrajoitukset Baltiaan. Meidän onneksi Vilnassa olikin erittäin väljää. Turvavälit ja hygienia oli huomioitu hienosti niin hotellissa, ravintoloissa kuin nähtävyyksienkin äärellä.

Euroopan maantieteellinen keskipiste

Vilnan vanha kaupunki on todella kaunis ja erityinen. Se on UNESCO:n maailmanperintökohde sekä Keski- ja Itä-Euroopan suurin barokkia edustava vanha kaupunki, jonka rakennuksista lähes puolet on historiallisesti merkittäviä. Vanhan kaupungin sokkeloisille kävelykaduille oli ihanaa eksyä ja nauttia vehreydestä, jota tuntui olevan kaikkialla. Paikan energinen ja ystävällinen meininki oli meidän makuun, samoin kuin siisteys ja väljyys. Välillä tuntui että Baltian sijaan oltaisiin Keski-Euroopassa, mikä onkin mielenkiintoista koska juuri Vilnassa sijaitsee Euroopan maantieteellinen keskipiste.

Vilnalla on pitkä, värikäs ja osittain myös hyvin synkkä historia aina 1300-luvulta alkaen. Noin sadan vuoden välein Vilna on tuhoutunut joko tulipalon tai sodan seurauksena ja synkimpiin vaiheisiin on kuulunut mm. toinen maailmansota ja alueen merkittävän juutalaisyhteisön tuhoaminen sekä Neuvostoliiton aikaiset vainot. Me kävimme tutustumassa kaupungin synkkiin vaiheisiin miehitysten ja vapaustaisteluiden museossa, josta löytyy myös entinen KGB-vankila. Alun perin oikeustalona palvellut rakennus toimi ensimmäisen maailmansodan jälkeen milloin minkäkin miehittäjän pääesikuntana ja luultavasti oli yksi pelätyimmistä taloista koko kaupungissa vuosikymmenten ajan. Vankityrmän käytävät ja sellit kertovat mykistävää tarinaa totalitaaristen järjestelmien julmuudesta ja niiden aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä, jotka on hyvä pitää mielessä jotteivät ne koskaan enää uusiutuisi.

Mutta synkistely sikseen, tässä meidän tärpit Vilnaan:

Nähtävää

Vanhan kaupungin helmiin kuuluu kaunis katedraali kellotorneineen ja aukioineen. Kellotorniin kiipeäminen oli mukava elämys ja sieltä avautuu hieno maisema keskustan kaduille. Myös Gediminas-tornia kannattaa käydä katsomassa katedraaliaukion takana olevan rinteen huipulla, se onnistuu helpoiten kätevän funikulaarikyydin avulla (meno-paluu taisi olla 4 euroa), mutta reippaammat voivat kävellä ja samalla katsastaa lähellä olevan kolmen ristin monumentin. Ylälinnalta avautuu vaikuttava näkymä kaupunkiin ja joenvarteen. Vanhassa kaupungissa on lisäksi valtava määrä uskonnollisia rakennuksia, joissa voi käydä hiljentymässä citysamoilun lomassa. Täältä löytyy myös esimerkiksi raatihuoneentori, aamunkoiton portti, suuriruhtinaiden palatsi sekä pressanlinna ja yliopiston kampus. KGB-museo on myös ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Syötävää

Kaikki testaamamme ravintolat Vilnassa olivat hyviä, mutta illallispaikat ansaitsevat suosituksen. Mahdollisesti Vilnan parhaat pihvit löytyvät the Town Steakhousesta ja erinomaisia intialais-eurooppalaisen fuusiokeittiön herkkuja löytyy Gaspar’s ravintolasta. Molemmat olivat kätevästi 5-10min kävelymatkan päässä meidän hotellilta. Kivoja lounaspaikkoja ja terasseja löytyy mm. Vilniaus-kadulta.

Majoitusta

Me yövyimme Kempinskissä, jonka sijainti ja huoneesta avautuva maisema on lyömätön vanhan kaupungin katedraalia ja kellotornia vastapäätä. Täältä löytyy myös upea allasosasto ja spa-palvelut, viihtyisät huoneet, ystävällinen palvelu, tasokas ravintola ja kirsikkana kakun päällä erinomainen pöytiin tarjoiltava aamiainen. Muita hyviä hotelleja alueella lienee ainakin Radisson Blu sekä Stikliai ja Pacai hotellit.

Mitä jäi tekemättä?

Seuraavaan kertaan jäi ainakin lähempi tutustuminen vanhan kaupungin ulkopuoliseen Vilnaan sekä retki n. 30km kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan keskiaikaiseen linnaan. Eli tännekin on hyvä syy palata vielä joskus takaisin. 🙂 

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2022. All Rights Reserved.