Suomalaisen käsityön hiljainen kauneus

Perjantaina oli suomalaisen käsityön päivä. Nyt jos koskaan, on hyvä aika suosia suomalaista ja tukea kotimaista yrittäjyyttä.

Me vietimme suomalaisen käsityön päivää pysähtyen hetkeksi ihailemaan kotiamme, joka mitä suurimmissa määrin on suomalaista käsityötä. Talon jokainen kivi on ladottu suomalaisena käsityönä. Olemme sisustaneet kotiamme hiljalleen, nauttineet sen keskeneräisyydestä ja tutustuneet sen olemukseen. Olemme halunneet koota ympärillemme hiljaista, yksinkertaista kauneutta. Sellaista, joka ei veisi huomiota ikkunoista avautuvan metsämaiseman kauneudelta, vaan eläisi sopusoinnussa sen kanssa.

Olemme toisinaan myös pohtineet kotimme sisustustyyliä. Mitä tyylisuuntaa sisustuksemme oikeastaan edustaa? Luonnollisuus ja rosoisuus yhdistettynä moderniin minimalismiin ovat meidän sisustuksen kulmakiviä. Emme kuitenkaan ole sisustamisen ammattilaisia emmekä tunne alan terminologiaa ja substanssia. Silti tuntuu, että olemme löytämässä vastauksen, tai ainakin ajatuksen, joka resonoi meille voimakkaasti, nimittäin japanilaiseen kulttuuriin ja estetiikkaan pohjautuvan wabi sabin.

Wabi sabi: kiitollisuutta yksinkertaisista asioista
  • Wabi = ajattelutapa, joka kunnioittaa nöyryyttä, yksinkertaisuutta ja säästäväisyyttä reitteinä tyyneyteen ja tyytyväisyyteen.
  • Sabi = ajan luoma olotila ja hienostunut eleganssi, joka heijastaa yhteyttämme menneisyyteen, elämän luonnolliseen kiertoon ja omaan kuolevaisuuteemme.

Beth Kempton on kirjoittanut aiheesta kokonaisen kirjan (Wabi sabi: japanilaista viisautta täydellisen epätäydelliseen elämään, 2019), jota siteeraan: ”Wabi sabi on intuitiivinen reaktio kauneuteen, joka heijastaa elämän todellista luonnetta. Wabi sabi on kaiken pysymättömän, epätäydellisen ja vajavaisen luonteen hyväksymistä ja arvostamista. Wabi sabi on yksinkertaisen, hitaan ja luonnollisen elämän antimien tunnistamista.”

“Wabi sabi on eräänlainen sieluntila. Se on syvää sisäänhengittämistä ja hidasta uloshengitystä. Sen voi kokea jossain aidon arvostuksen hetkessä – täydellisenä hetkenä epätäydellisessä maailmassa. Voimme vaalia sitä panemalla merkille yksityiskohtia ja viljelemällä iloa. Koemme sen elämämme autenttisimmissa ja inspiroituneimmissa hetkissä.”

“Tunnemme wabi sabin kohdatessamme autenttista kauneutta – sellaista kauneutta, joka on vaatimatonta ja epätäydellistä. — Wabi sabin taustalla vaikuttavat periaatteet voivat opettaa meille elämänohjeita, joiden avulla voimme päästää irti täydellisyydestä ja hyväksyä itsemme sellaisina kuin olemme. Niiden avulla meidän on mahdollista paeta nykyajan elämän kaaosta ja materiaalisia paineita, jotta voimme olla tyytyväisiä vähempään. Lisäksi ne muistuttavat meitä siitä, että meidän tulisi nähdä kauneutta arjessa, kyetä liikuttumaan siitä ja tuntea sen takia kiitollisuutta elämästä.” -Beth Kempton (@bethkempton)

Wabi sabi tarjoaa oivalluksia, kuten sen, miten erilaiselta maailma voi tuntua kun sen oppii näkemään ja kokemaan sydämellä. Ja sen, miten kaikki asiat tässä maailmassa, myös elämä, ovat pysymättömiä, epätäydellisiä ja vajavaisia. Epätäydellisyys on luonnollista kaikessa, myös meissä itsessämme. Wabi sabi muistuttaa meitä siitä, että hiljaisuus, yksinkertaisuus ja kauneus voivat auttaa meitä olemaan täysin läsnä omassa arjessamme ja elämäntilanteessamme.

Vähitellen kotiimme on etsiytynyt  pohjoismaista designia ja suomalaisten pienyrittäjien teoksia, jotka kauneudellaan tuottavat meille iloa. Haluamme jakaa näitä teidän kanssa, sillä jaettu ilo on paras ilo. Rauhaa ja valoa alkavaan viikkoon!

Seinävaate: @nohi.modernyarn www (*tuote saatu)

Lintuveistos: @uniqartfinland (*tuote saatu)

Kuivakukat ja kranssit: @johannapauliinadesign www

Taidekeramiikka: @hanna_heino www

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2021. All Rights Reserved.