Oman talonrakennusprojektimme ollessa loppuvaiheessa haluamme jakaa muutamia opittuja asioita ja vinkkejä omakotitalon rakennuttamista suunnitteleville. Tämän blogin perustamisvaiheessa tarkoituksenamme oli jakaa kokemuksiamme sekä tuottaa hyödyllistä tietoa ja inspiraatiota meille tärkeistä ja ajankohtaisista asioista. Omakotitalon rakennuttaminen edustaa meille mittavaa virstanpylvästä ja unelman täyttymystä. Nyt raksamatkan viime metreillä katsomme tämän olleen kokonaisuutena niin ainutlaatuinen kokemus, että voimme hyvillä mielin kannustaa muitakin siihen tarttumaan. Haluamme yhä innostaa muitakin tavoittelemaan isoja ja pieniä unelmiaan!

Tässä tulee meidän simppeli neljän kohdan vinkkilista tuleville rakennuttajille:

 • Valitse yhteistyökumppanisi huolellisesti. Hyvien kumppaneiden merkitystä ei voi korostaa liikaa, niin rakentamisessa kuin muutenkin elämässä. Omakotitalon rakentaminen on yksi elämän suurimmista ja kalleimmista hankkeista. Varsinkin jos et itse ole ammattilainen ja täysin perillä kaikista rakentamisen yksityiskohdista, on erittäin tärkeää että valitset projektiisi laadukkaat tuotteet ja luotettavat tekijät. Niin paljon kuulee edelleen kauhutarinoita epäonnistuneista hankkeista ja siitä, mitä kaikkea voi mennä pahasti ja jopa peruuttamattomasti pieleen rakentamisessa. Valitse siis kumppani joka tietää mitä tekee ja tekee mitä lupaa. Pyydä referenssejä ja selvitä muiden rakennuttajien kokemuksia. Rakennusprojektissa tarvitaan ratkaisukeskeisiä, joustavia ja maalaisjärjellä varustettuja yhteistyökumppaneita, jotka ovat valmiita tekemään myös urakan ulkopuolisia töitä tarvittaessa.
 • Varaudu yllätyksiin. Rakentamisessa rahanmenoa ei voi estää. Onnistuneissakin hankkeissa erilaisia yllätyksiä tulee todennäköisesti eteen jossain vaiheessa, ja niillä on yleensä jonkinlainen hintalappu. Verkossa olevat budjetointityökalut eivät välttämättä huomioi näitä yllätysmomentteja. Kannattaa varautua haasteisiin ja yllätyksiin sekä henkisesti että taloudellisesti. Malttia ei auta menettää joka käänteessä vaan mieli tulisi pitää kirkkaana ja pyrkiä näkemään iso kuva. Varautuminen voi tarkoittaa säästöpuskuria sekä hyvän keskusteluyhteyden ylläpitämistä pankin kanssa, jotta lisärahoitusta on tarvittaessa saatavilla. Rakennusprojektiin lähtiessä kannattaa hyväksyä että haasteet ja yllätykset kuuluvat asiaan ja hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa ne ovat aina ratkaistavissa.
 • Aikatauluta viisaasti. Valitse otollinen aika projektin aloittamiselle. Kivitalon rakentaminen kannattaisi ajoittaa niin, että rungon pystyttäminen ja vesikaton asentaminen ehditään tekemään ennen lumen tuloa. Meidän projektin aloitus viivästyi useammalla kuukaudella mm. lupaprosessin takia, ja se aiheutti jonkin verran ylimääräisiä kuluja. Hirsitalo suositellaan rakennettavaksi talvella mutta kivitalon osalta pakkanen ja lumi voivat aiheuttaa tiettyjä haasteita (esim. betonivaluja ei suositella tehtäväksi kovalla pakkasella, talvella käytettävä betonilaatu on hieman kalliimpaa ja lumen poistaminen voi olla työlästä). Toki kokeneelle ja taitavalle rakentajaporukalle mikään ei ole mahdotonta. Onnistunut aikatauluttaminen on myös avain projektin sujuvalle etenemiselle suunnitelman mukaan. Rakentamisessa monet työvaiheet edellyttävät ensinnäkin suunnitelman mukaisia tavarantoimituksia, toiseksi useamman ammattilaisen yhtäaikaista läsnäoloa työmaalla ja kolmanneksi sitä että asiat tehdään paitsi oikein, myös oikeassa järjestyksessä. Jos yksikin osa-alue sakkaa niin työt eivät edisty. Oman kokemuksemme mukaan näissä kolmessa asiassa onnistuminen ei ole aina rakennuttajan tai edes yhdenkään yksittäisen yhteistyökumppanin käsissä, vaan edellyttää saumatonta yhteistyötä monelta eri taholta. Projekti etenee sujuvasti kun aikatauluttamiseen kiinnitetään riittävää huomiota ja kun kaikki osapuolet pystyvät luottamaan toisiinsa.
 • Älä epäröi. Jos omakotitalon rakentaminen on ollut pitkäaikainen unelmasi, kenties lapsesta saakka kuten meillä, niin mene ja toteuta se! Koskaan ei ole täysin oikea aika ja aina löytyy syitä miksi näin iso ja kallis projekti pitäisi jättää tekemättä. Jos kuitenkin tunnet sydämessäsi poltteen, niin ole rohkea, jahtaa unelmaasi äläkä lannistu jos joku sanoo sinulle ei. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja ottaessasi vaarin yllä olevista vinkeistä, pärjäät kyllä.

9 Comments

 • Posted 30 kesäkuun, 2020
  by Maija

  Kiitos vaarin vinkeistä ja kannustuksesta! Aloitamme talonrakennusprojektin ensivuonna ja suunnitelmat ovat kovaa vauhtia etenemään päin. Yritän nyt vielä nauttia kerrostaloelämästä tähän asti, mutta en malta odottaa pääsyä omaan taloon.
  Rakentamisesta puheenollen, olen saanut lähistöllä seurata rakennuksen oikaisua. Aika hurjannäköistä puuhaa!

 • Posted 27 heinäkuun, 2020
  by Tuula

  Mahtavia vinkkejä! Toteutimme perheen kanssa jonkun aikaa sitten pitkäaikaisen unelman omasta tontista ja nyt alkaa talonrakennus. Alustavat rakennusmittaukset on suoritettu, mutta muuten ollaan vielä ihan lähtökuopissa projektin suhteen.

  https://www.prismarit.fi/palvelut/rakennusmittaus

  • Posted 29 heinäkuun, 2020
   by Villa Lume

   Kiva kuulla että projekti on teillä alkamassa. Tsemppiä ja voimia rakentamiseen, aiotteko tehdä itse vai hankitteko valmiin paketin?

 • Posted 21 marraskuun, 2020
  by Doug

  Pretty great post. I just stumbled upon your
  weblog and wanted to mention that I’ve truly enjoyed surfing around your
  blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed
  and I hope you write once more soon!

  Stop by my blog; we just did hat official

 • Posted 25 marraskuun, 2020
  by Delila

  I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and take a look at
  again right here regularly. I am moderately sure
  I will be told a lot of new stuff proper right here!
  Good luck for the next!

  My webpage :: headlamp flashlight

 • Posted 26 huhtikuun, 2021
  by Tiina

  Kiitos näistä vinkeistä. Etenkin yhteistyökumppaneiden valinta on hyvä miettiä tarkkaan ja toivoa parasta. Veljeni rakensi talon viime vuonna Haminaan. Tontille ei ollut helppo kuljettaa kappaletavaraa ja muuta rakennustyössä tarvittavaa. Onneksi hänelle löytyi luotettava kuljetusliike joka oli joustava ja erinomainen kumppani. http://www.kuljetuskm.com/kuljetuspalvelut

  • Posted 17 toukokuun, 2021
   by Villa Lume

   Kiva kuulla. Mukavaa kesää sinne!

 • Posted 3 syyskuun, 2021
  by Jani Virtanen

  Haluaisin rakentaa talon perheelleni. En tiennyt, että rakennuskumppanin valinnassa on oltava varovainen ja että ei pidä valita mitä tahansa rakennusyhtiötä. Toivottavasti löydän yrityksen, joka voi auttaa minua rakentamaan perhekodin.

  • Posted 30 lokakuun, 2021
   by Villa Lume

   Rakennusfirman kilpailuttaminen ja valinta on tärkeä vaihe ja kannattaakin valita sellainen, joka on toiminut alalla pitkään ja jolla on hyvät suosittelijat. Lähipiirissäni oli kauan sitten raksaprojekti, jossa pääurakoitsijan firma oli menossa nurin ja sinne oli maksettu ennakkomaksuja. Kyseisen työmaan he saivat hoidettua, mutta käsittääkseni moni muu taisi jäädä joko ilman rahoja tai työsuoritteita. Myös työn jälki voi olla hyvin erilaista riippuen siitä ovatko tekijät aidosti ammattilaisia vai eivät. Tällaisesta kuulee tarinoita valitettavan usein. Ei kuitenkaan kannata masentua, sillä hyviä ja luotettavia toimijoita on olemassa. Meidän projektissa olleita kumppaneita voin sydämestäni suositella, isoissa rooleissa oli mm. HR Muuraus ja Laatoitus, Spigot ja Lammi Kivitalot. Kaikkea hyvää teidän projektiin! 🙂

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2021. All Rights Reserved.