Kaupallinen yhteistyö: Liune Door / Aulis Lundell Oy

Liukuovi vs. saranaovi

Yksi uuteen kotiin valitsemistamme ratkaisuista, joka edelleen ilahduttaa päivittäin, on seinän sisään piiloutuvat liukuovet.

Suunnitteluvaiheessa väliovet olivat meillä lähtökohtaisesti pihistyskohteiden listalla ja arvelimme, että meille riittäisi edulliset perusovet rautakaupan mallistosta. Pohjaratkaisussa oli kuitenkin pari kohtaa, joihin perusmalliset laakaovet eivät olisi millään sopineet, vaan tarvittiin jotain ekstraa.

Visioimme, että TV-huoneen ja olohuoneen välille haluaisimme muodostaa sujuvan kulkuyhteyden, kuitenkin niin että tilat ovat toisistaan erillään. Nämä ovat kotimme käytetyimpiä tiloja, joissa vietämme eniten aikaa. Saranaovi olisi ollut tähän kohtaan selkeästi epäkäytännöllinen. Samoin päämakuuhuoneessa vaatehuoneen ovi olisi kääntyvänä saranaovena ollut jatkuvasti tiellä.

Mietimme ensin mitä oikeastaan halusimme ja selvitimme vaihtoehtoja siltä pohjalta. Halusimme minimalistisen ratkaisun, joka jättäisi tilan avaraksi ilman näkyviä kiskoja. Lisäksi halusimme kynnyksettömän mallin esteettömyyden sekä sujuvan siivouksen turvaamiseksi. Nopeasti löysimme kotimaisen Liunen liukuovimallistosta mieleisiä ja toimivia ratkaisuja.

Olohuoneen ja TV-huoneen väliin mietimme ensin lasiovea. Umpinaisen oven puolesta puhui kuitenkin huoneen pimennettävyys vaikkapa elokuvan katselua silmällä pitäen. TV-huoneen ikkunassa on pimennysverho, mutta lasioven läpi valo olisi kuitenkin päässyt sisään. Myös makuuhuoneen osalta olimme melko vakuuttuneita siitä, ettei vaatehuone olisi aina niin siistinä, että haluaisimme jatkuvasti nähdä sinne sisään.

Ovimallin valinnassa annoimme painoarvoa tilaa säästäville ja arkea helpottaville ominaisuuksille, sekä tuotteiden kotimaisuudelle ja tuotannon vastuullisuudelle. Halusimme kokonaistoimituksen, joka olisi helppo asentaa paikalleen ja kestäisi käyttöä. Meidän taloon asennettiin lopulta kaksi seinän sisään uppoavaa liukuovea, jotka todellakin erottuvat edukseen arkikäytössä perusmallisiin saranaoviin verrattuna. Meille seinän sisään liukuvat väliovet olivat ennen kaikkea sijoitus asumismukavuuteen.

Miksi valitsimme Liune Door liukuovet?
  • parempi äänieristys: tutkitusti jopa kolmanneksen parempi äänieristävyys kuin tavallisella kääntyvällä ovella.
  • lisäneliöitä käyttöön: hukkaneliöiltä voi välttyä ja asunnon kaikki neliöt on helpompi hyödyntää kun kääntyvät ovet eivät ole tiellä. Tämä pätee erityisesti usein käytettyihin kulkuväyliin kotona. 
  • mielenkiintoa lisäävä sisustuselementti: meidän sisäseinät ovat kauttaaltaan beigen/harmaan sävyiset, joten valkoiset väliovet korostuvat ikään kuin sisustuselementtinä. Liune Door ovimalleja on lukuisia, joten jokaisen tyyliin löytyy sopiva vaihtoehto ja myös pariovia on saatavilla.
  • esteettömyys: Seinän sisään liukuvan väliovien kohdalle ei tule häiritseviä kynnyksiä taikka kiskoja.
Tekninen toteutus

Uudisrakentamisessa välioviratkaisut on huomioitava jo suunnitteluvaiheessa. Väliseinärunkoon täytyy jäädä tila liukuovielementille. Liunen ovet voi integroida kaikkien väliseinämateriaalien kanssa, mutta meidän talon rakentamisessa käytettyjen välisenäharkkojen kanssa tämä asennustapa ei olisi ollut mahdollinen, joten tarvittaviin kohtiin rakennettiin väliseinät poikkeuksellisesti puutavarasta. Ovirunko saapui valmiiksi hitsauksella kasattuna tontille, joten asennus oli ammattilaisille helppoa ja nopeaa, kun väliseinärunko oli valmis. Seinien tasoitus- ja maalausurakassa oli tärkeää huomioida materiaalin vaihtuminen rakenteessa. Tällaiset kohdat ovat usein alttiita halkeamille jos pohjatyötä ei tehdä kunnolla. Meidän tapauksessa halkeamia ei ole tullut. Onneksi Liuneelta löytyi useita eri ovikokoja. Meillä vaatehuoneen oven koko on 1935mm/2130mm, jolloin oviaukon leveydeksi tulee 91 cm. Televisiohuoneessa oven mitoiksi valikoitui 2135mm/2130mm, oviaukon ollessa 101 cm leveä.

Sijoitus asumismukavuuteen

Vuoden asumis- ja käyttökokemuksen perusteella voidaan sanoa, että seinän sisään liukuvat väliovet ovat käyttömukavuudeltaan vertaansa vailla. Arjessa niiden arvo korostuu juuri siinä, ettei niihin tarvitse kiinnittää huomiota vaan ne ovat itsestäänselvä osa meidän sisustusta. Olohuoneen seinälle jäi tilaa taiteelle sen sijaan että se palvelisi saranaoven pysäköintipaikkana. Samoin makuuhuone pysyy seesteisenä kun sekä tavarat että ovet saa kulloinkin sujuvasti piiloon.

Iloksemme voimme tarjota lukijoillemme erikoistarjouksen Aulis Lundell Oy:n ovivalikoimasta!

Koodilla VillaLume saat -20% alennukseen kaikista Liune Door ovimalleista verkkokaupassa. Alennus on voimassa marraskuun 2020 loppuun saakka.

1 Comment

  • Posted 19 joulukuun, 2020
    by yetiskin

    Thanks for the blog article. Thanks Again. Want more. Karee Chickie Thanasi

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2021. All Rights Reserved.