Luonnonvalo kirkastaa kodin

Suomessa vuodenaikojen vaihtelut luovat erityisen haasteen valon ja varjon yhdistelemisessä. Juuri nyt ollaan kesän kynnyksellä, jolloin on tärkeää saada koti pimeäksi huolimatta ulkona vuorokauden ympäri paistavasta auringosta. Talvella sen sijaan on tärkeää kyetä tuottamaan riittävää valaistusta kotiin häivyttämään ulkona vallitseva kaamos. Useimpia koteja kirkastaa ensisijaisesti luonnonvalo. Meillä valo pääsee sisään isoista ikkunoista ja sitä onkin kesällä aivan valtavasti. Talvella puolestaan tykkäämme usein iltaisin olla hämärässä ja tunnelmoida kynttilänvaloa. Meillä luonnonvaloa säädellään arjessa pimennysverhoilla ja screen-kaihtimilla, joista kerroimme aiemmin täällä. Lisäksi toki jo suunnitteluvaiheessa mietittiin tarkkaan ikkunoiden sijoittelua ja ilmansuuntien vaikutusta auringon valon ja lämpösäteilyn määrään. Valon ja varjon sopiva suhde onkin yksi tärkeimmistä tunnelman tekijöistä kotona. 

Kiinteitä valaisimia ja epäsuoraa valoa

Rakennusprojektin suunnitteluvaiheessa satsasimme tietoisesti kiinteisiin valaisimiin. Meillä on niitä paljon erilaisia, ja kuvaavaa onkin se, että kiinteiden valaisimien lisäksi meillä on tällä hetkellä käytössä vain pari pöytälamppua. Vaikka design-valaisimet ovat ihania, halusimme kiinteillä valaistusratkaisuilla varmistaa, että halutessamme voisimme pitää kodin vapaana ylimääräisistä tavaroista. Kiinteät valaisimet ovat eleettömiä ja korostavat kodin pintamateriaaleja ja arkkitehtuuria.

Sisävalojen käyttömukavuutta lisää merkittävästi se, että jokaisessa huoneessa ainakin yksi valaisin toimii himmentimellä. Näin pystymme vaivattomasti säätämään valon määrää ja luomaan haluttua tunnelmaa tilaan. Himmentimet ovat olleet meillä erittäin aktiivisessa käytössä ja niille siis yläpeukku. Toinen asia, mihin olemme olleet tyytyväisiä on epäsuorat valonlähteet. Jokaisessa huoneessa on mahdollisuus käyttää joko perinteisiä alasvaloja taikka epäsuoraa valaistusta. Tämä on himmentimien ohella yksi parhaista keinoista toteuttaa tunnelman vaihtoja valaistuksen avulla. Näin jälkeenpäin ajateltuna oikeaan osui myös luonnonvaloa jäljittelevä ja moderniin sisustukseen sopiva valon lämpötila (neutraali valkoinen 4000K), jolloin valo ei taita keltaiseen eikä toisaalta sinertävään. Tämä on toki makuasia, ja siihen liittyy monta tekijää, joten nämä ratkaisut kannattaa tehdä joka kotiin yksilöllistä harkintaa käyttäen.

Mitä suunniteltiin ja mitä saatiin?

Aiemmin raksavaiheessa kerroimme valaistussuunnittelusta täällä. Prosessi suunnittelusta toteutukseen sujui mutkattomasti, tosin muutamia valaisimia vaihdettiin toisiin sähkösuunnittelun ja asennusten yhteydessä. Esimerkiksi porraskaiteeseen suunniteltu led-nauha jätettiin pois koska virtalähdettä olisi ollut mahdotonta asentaa siististi lasikaiteeseen. Samoin portaikkoon suunnitellut askelmavalaisimet osoittautuivat kooltaan liian pieniksi niille tarkoitettuihin aukkoihin ja niiden sijaan piti valita toiset isomman kokoiset valaisimet. Autokatokseen piti vaihtaa pinta-asennettavat valaisimet upotettavien sijaan, koska suunnitelman mukainen valaisinmalli olisi edellyttänyt alaslaskurimoitusta ja me päädyimme kaikissa mahdollisissa kohdissa rapattuihin pintoihin. Kaikkiaan koordinointi valaisinsuunnittelijan, sähkösuunnittelijan ja asentajien kanssa oli sujuvaa. Jokaisen osaaminen täydensi toistaan ja kaikkiin käytännön haasteisiin löytyi toimiva ratkaisu. Pari led-nauhaa jäi lopulta asentamatta suunnitelmasta poiketen, mutta valoa on meillä riittänyt kaikissa tiloissa niin paljon ettei niiden perään olla jääty haikailemaan. Pihalla on myös muutamia valaisimia vielä asentamatta, mutta ehtiihän sitä. 🙂

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2022. All Rights Reserved.