Minkä hintainen on unelmien koti?

Mikä on unelmatalon hinta? Tähän ei luonnollisesti ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, sillä jokainen projekti on omanlaisensa. Myös unelmia on hyvin erilaisia. Useimmilla budjetti on merkittävin ohjaava tekijä, kun luonnostellaan unelmien kodin pohjaratkaisua, valitaan tonttia ja tehdään materiaalivalintoja.

Raksaprojektin haaveiluvaiheessa teimme useampia kustannusarvioita ja käytimme erilaisia laskureita, joita verkosta löytyy (mm. Suomi rakentaa, PRKK, Rakentaja.fi ja Talopeli). Laskureilla oli mukavaa näperrellä, samalla kun haaveili unelmien kodista, mutta ymmärsimme jo varhaisessa vaiheessa, että niiden avulla saadut hinta-arviot osoittivat selvästi alakanttiin.

Laskureista saadut luvut olivat keltanokkarakennuttajalle suorastaan riemastuttavia, mutta samalla hyvin vaarallisia. Jos olisimme niiden lukuihin luottaneet, niin pieleen olisi mennyt. Laskureiden tarjoamat kokonaiskustannukset talon rakentamisesta (ilman tonttia) olivat lähes poikkeuksetta alle 500 000 euroa. Alan ammattilaisten kanssa käydyt keskustelut keskimääräisistä kivitalorakentamisen neliöhinnoista auttoivat tajuamaan, ettei laskureiden lukuihin olisi luottaminen.

Lähdimme silti liikkeelle ns. ”toivotaan-toivotaan” budjetilla, vaikka tiesimme että ylityksiä tulisi olemaan. Lähdimme raksamatkalle uteliaina ja vastaanottavaisina uuden oppimiselle. Meidän ensimmäinen budjetti rakentamisessa (pois lukien tontin hankintahinta) oli suunnilleen 550 000 euroa. Se päivittyi pian 600 000 euroon ja sitten 650 000 euroon, ja edelleen 700 000 euroon, joka olikin meidän budjetin yläraja ja johon piti mahtua kaikki kulut. Siitäkin mentiin lopulta vielä se kuuluisa 15% yli, eli se määrä budjetin ylityksiä joihin kuulemma aina pitäisi rakennusprojekteissa varautua. Meidän tapauksessa unelmatalon hinta oli yhteensä noin miljoonan (sis. tontti).

Mistä budjettiylitykset johtuivat?

Viime päivinä rakentajien keskuudessa on ollut aktiivista some-keskustelua rakentamisen kuluista. Keskustelun käynnisti fellow Lammi-kivitalorakentaja Viivi perheineen (löytyy Instagramista tilin @kotimatka takaa). Keskustelu alkoi siitä, kun asuntomessuilla huomattiin ettei kohteiden ulkopuolelle merkityt rakennuskustannukset olleetkaan oikeita toteutumia, vaan edellä mainitulla Talopeli-laskurilla laskettuja arvioita, jotka tunnetusti ajavat voimakkaasti alakanttiin. Heräsi kysymys, ketä hyödyttää että rakentamisen kuluja ilmoitetaan alakanttiin? Ei ainakaan rakennuttajia tai niitä, jotka parhaillaan haaveilevat omakotiasumisesta. 

Tässä keskustelussa hyvin moni on tuonut esiin, kuinka maanrakennustyöt tuottivat omaan projektiin isoimmat yllätykset ja budjettiylitykset. Näin oli myös meillä. Teknisesti maanrakennusurakoitsija hoiti hommansa hienosti, mutta kustannustaso oli merkittävästi budjetoitua isompi. Olimme alun perin budjetoineet maatöihin 65 000 euroa, mutta lopullinen maatöiden summa on jopa kaksinkertainen arvioon nähden (osa näistä töistä on vielä suorittamatta, mm. ajoväylän sadevesikaivo ja asfaltointi).

Iso osa maatöistä suoritetaan  ennen perustusten valamista ja ennen kuin yhtään kiveä on ladottu, joten se nostaa tietyllä tavalla pelkokerrointa hankkeen jatkoa ajatellen. Tulisiko muillakin osa-alueilla kustannukset menemään näin reilusti yli? 

Maatöiden kuluihin vaikutti oleellisesti meidän kallioinen kirveenvarsitontti, jota piti louhia runsaasti. Niin hieno kuin tuo tontille johtava ylämäki tulee valmiina olemaankin, asettaen meidän talon hieman korkeammalle alueen muihin taloihin nähden ja tehden maisemista upeat, se tuli melko kalliiksi. Lisäksi metsittyneeltä tontilta piti purkaa vanha mummonmökki ja kaataa useampia puita. Tontilta vietiin valtavat määrät maa-ainesta pois ja tuotiin suunnilleen sama määrä sepeliä tilalle.

Maatöiden ohella mukaan mahtui kulueriä, joita emme olleet osanneet edes budjetoida. Esimerkiksi lumityöt ja hiekoitus talvirakentamisen aikana. Meidän raksa-aikaan sattui juuri se vuosikymmenen kylmin ja lumisin talvi, eikä betoniauto (tai mikään muukaan) päässyt pihaan ilman että se oli kunnolla aurattu ja hiekoitettu. Tähän upposi monta tonnia. Lisäksi talvella jokainen betonierä oli meille hieman kalliimpi kuin olisi ollut kesällä, koska betonin piti olla talvilaatua, joka kuivuu nopeammin eikä jäädy vaikka valu tehtäisiin pienellä pakkasella. Syy siihen miksi päädyttiin talvirakentamiseen oli rakennusluvan viipyminen. Toki kokonaiskustannuksiin vaikutti myös se, ettei meidän materiaalivalinnat olleet edullisimmasta päästä vaikka kilpailutimmekin toimijat tarkkaan. Me huolehdimme itse työmaasiivouksesta koko raksan ajan ja teimme myös lumitöitä viikonloppuisin talvella, vaikea sanoa mikä näiden hommien kustannusvaikutus lopulta olisi ollut. Meillä ei kuitenkaan olisi tämän kummempaan omaan panostukseen ollut osaamista tai aikaresursseja.

Tekisimmekö saman uudelleen?

Välillä raksan aikana kävi mielessä, että tuleeko kustannusten yläraja milloinkaan vastaan? Onko sellaista edes olemassa vai onko vain taivas rajana? Olisimmeko uskaltaneet ryhtyä tähän projektiin ollenkaan, mikäli olisimme lähtötilanteessa tienneet lopullisen hintalapun? Ehkä ei. Toisaalta, ei kukaan sanonut että se olisi helppoa. Päinvastoin, meitä varoiteltiin ja toppuuteltiin lähipiiristä. Onko nyt oikea aika? Onko siihen oikeasti varaa? Onko ison lainan ottaminen järkevää? He olivat täysin oikeassa. Mutta niin mekin oltiin, sillä mikään tavoittelemisen arvoinen asia elämässä ei ole helppoa. On tehtävä paljon töitä, uskaltauduttava epämukavuusalueelle, kestettävä painetta. Sitähän elämään muutoinkin kuuluu. Omakotitalon rakennuttaminen oli lapsuuden unelma, miten olisimme voineet jättää sen toteuttamatta, kun siihen tuli mahdollisuus? Tiesimme jo etukäteen, ettei hanke olisi riskitön ja että moni asia voisi mennä pieleen. Jälkeenpäin arvioituna kaikki kuitenkin meni hyvin. Siitä selvittiin. Ja sitä elämänlaadun lisäystä minkä raksaprojektin kautta saavutimme, ei voi mitata rahassa.

Nyt jo lähes vuoden meidän unelmien kodissa asuneena, ei voitaisi kuvitellakaan että olisimme missään muualla kuin juuri täällä, ja vieläpä juuri näiden vaiheiden kautta kulkeneena. Haasteita ja vaikeuksia olisi varmasti ollut ilman tätä projektiakin, elämä vain on sellaista. Tämä projekti lähensi meitä perheenä ja antoi uskoa että selviäisimme monesta muustakin asiasta yhdessä.

Siispä yhä edelleenkin, koko sydämestä, haluamme kannustaa juuri Sinua unelmoimaan ja myös määrätietoisesti toteuttamaan haaveitasi! Tiedosta riskit ja varaudu haasteisiin, mutta älä jätä tekemättä sitä mitä sielusi kaipaa vain siksi että pelkäät. Halusimme tällä tekstillä osallistua haasteeseen ja tuoda avointa #rahapuhettarakentamiseen, toivoen että tällä tavalla voimme auttaa muita ihmisiä omien unelmiensa tavoittelussa. Mikäli rakentaminen on sinulla suunnitelmissa, kannattaa lukea myös nämä vinkit.

Kiinnostaisiko teitä lukea vielä yksilöidymmin budjettiasioista, kuten vaikkapa kiinteiden kalusteiden kustannuksista?

Valoisia loppukesän päiviä ystävät!

12 Comments

 • Posted 17 elokuun, 2020
  by Sanna

  Kiitos rehellisestä kirjoituksestasi. Meille ensirakentajille tälläiset kirjoitukset ovat kultaakin kalliimpia. Minäkin kävin asuntomessuilla keskustelua talotoimittajien kanssa esillä olevista kustannusarvioista. Hyvänä keskustelun avaajana toimi talon portilla oleva kustannusarvio verrattuna oikotiellä olevaan talon myyntihintaan (useampi messukohdehan on myös myynnissä oikotiellä). Hinnoissa saattaa olla eroa jopa 120t euroa.

  • Posted 17 elokuun, 2020
   by Sanna

   (kommentti jatkuu)
   Alkukeskustelun jälkeen käytiin sitten yksityiskohtaista keskustelua siitä mitä rakentajan tulee ylipäätään budjetoida tontin ostamisen päälle, jos ostaa talofirmalta ns. muuttovalmiin kohteen, jotta talo olisi oikeasti pystyssä. Keskimäärin talotoimittajilta saatiin vastukseksi 75-100t, jos rakennetaan yhteen kerrokseen tasamaatontille, jota ei tarvitse louhia tai paaluttaa. Lisäksi tulee tietysti vielä kaikki asiaakkaan sisustusvalinnat, sillä tokihan mallistojen sisustusratkaisut ovat halvimmat mahdollilliset ja mahdollisimman vähäisellä kalustuksella. Toki varmasti talofirman myyjät joutuvat käymään jokaisen asiakkaan kanssa näitä ns. budjettikeskusteluista ennen sopimuksen allekirjoitusta, jotta talot oikeasti saadaan pystyyn. Mutta kyllä avoimuuden puute ja hintojen vertailtavuuden vaikeus tuo suurta epävarmuutta ensikertaa rakentaville.
   Mielelläni siis kuulisin kaiken tiedon liittyen budjetointiin, jonka vaan voit meille muille jakaa.

   • Posted 18 elokuun, 2020
    by Villa Lume

    Kiitos tosi paljon viestistäsi. Rakentaminen on tosiaan yksi harvoista toimialoista, joilla hinnoittelu on nimenomaan eri toimittajien ja toimitussisältöjen vertailu on maallikkokuluttajalle poikkeuksellisen hankalaa. Samoin toimintakulttuuri, jossa tarjous ei ole välttämättä ollenkaan yhtä kuin lopullinen kustannus, on asiakkaan näkökulmasta huono. Mitenkähän tähän voisi saada muutoksen? Hyvin mielellään palataan tähän budjettiteemaan vielä tarkemmin ja käydään läpi eri rakennusvaiheiden kuluja. Jonkin verran olemmekin jo saaneet tämän suuntaisia pyyntöjä. Ihanaa aurinkoisia elokuun päiviä sinulle! Toivottavasti päädytte rakentamaan ja saan sitten vielä kuulla lisää teidän projektista! 🙂

 • Posted 17 syyskuun, 2020
  by الذهب الى اين

  This is a beautiful picture with very good light-weight 😮 https://www.myminifactory.com/users/Pricegoldnow

 • Posted 22 syyskuun, 2020
  by Elina

  Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta rakentamisen kustannuksista. Tämä aihe on aina yhtä kiinnostava. Erityisen hyvä pointti ovat nuo kustannukset, joita ei tule ottaneeksi huomioon etukäteen, kuten nyt vaikkapa rakentaminen eri vuodenaikoina. Oma rakennusprojektimme alkaa olla jo ihan hyvällä mallilla – seuraavaksi asennettaan ilmanvaihtokanavat.
  https://www.iv-lipasti.com/tuotteet/kanavat-ja-liittimet

 • Posted 23 syyskuun, 2020
  by Bryce

  An intriguing discussion is worth comment. I
  do think that you should publish more on this issue, it may not be a taboo matter
  but usually people don’t speak about these topics.
  To the next! All the best!!

  Here is my web-site: mobile legends

 • Posted 11 lokakuun, 2020
  by Henkka

  Meillä on myös talounelma ja olemme vielä alkuvaiheessa ilman tonttia. Kauhistelin teidän kustannusten ylitystä. Paljonko teidän talossa on neliöitä (kerros/asuin)?)

  • Posted 12 lokakuun, 2020
   by Villa Lume

   Hei, kiitos viestistäsi. Talounelmointi on ihan parasta! Meillä on talossa kerrosala 237 m2 ja kokonaisala 357 m2. Tosi tyytyväisiä ollaan kokonaisuuteen ja hyvin mahdutaan, vielä ei ole tullut asioita mieleen mitä tekisi toisin. Elämänlaadun parannuksen näkökulmasta sanoisin että tämä oli joka pennin arvoinen. Meillä budjettiylitykset johtuivat siitä, ettei budjetti alunperin ollut kovin tarkka tai realistinen. Tiesimme sen itse jo lähtötilanteessa että ylityksiä tulisi. Kannattaa siis tehdä budjetti tarkasti ja mieluummin inhorealistisesti niin vastaavaa ei tapahdu. Maatyöt ovat iso tuntematon, eli jo tontin valinnassa kannattaa huomioida ja tehdä valinta sen mukaan, ettei tarvitsisi kamalasti louhintaa/paalutusta. Toivon teidän talounelmalle pikaista toteutumista! 🙂

 • Posted 13 lokakuun, 2020
  by Ezra

  Just desire to say your article is as astonishing. The clearness for your put up is just excellent and
  i can assume you’re a professional in this subject. Well with your permission allow me to snatch your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks 1,000,000 and please continue the gratifying work.

  Take a look at my blog post; Xpert Pro Balterio Parchet Laminat 12 mm Trafic Intens

 • Posted 28 lokakuun, 2020
  by Modesto

  Hey! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
  There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Many thanks

  Also visit my web site – Centrala murala electrica Ferroli LEB TS 24

 • Posted 5 joulukuun, 2020
  by Matti

  Kuinka isot lainalyhennykset tuosta tulee per kuukausi? Kuulostaa kyllä tosi kalliilta

  • Posted 5 joulukuun, 2020
   by Villa Lume

   Kiitos kommentista. Ihan kokonaan ei tehty lainarahalla vaan oli myös säästöjä joita tähän käytimme.

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2021. All Rights Reserved.