Huoletonta ulkoilmaelämää

En tiedä onko se trendi, mutta meidän puutarhafilosofian keskiössä on villiinnyttäminen. Kaikille se ei varmasti sovi, mutta meidän toive omakotiasumiselta oli se, että kotipihalla saadaan viettää huoletonta ulkoilmaelämää. Villiinnyttämisessä kyse on siitä, että annetaan kasvien kukoistaa luonnollisella tavalla, ilman tarkkalinjaista parturointia tai jatkuvaa työleiriä pihalla. 

Meidän piha on päällystetty kuntalla ja tontti rajoittuu luonnontilaiseen metsään, joten tämä villiinnyttäminen on hyvin helppoa ja luontevaa. Oikeastaan ainoat kuntan tarvitsemat hoitotoimenpiteet kesäisin on rikkaruohojen nyppiminen reuna-alueilta ja kasteleminen, erityisesti jos on pitkiä paahteisia ja sateettomia kausia. Eli varsin helpolla päästään ja juuri sitä toivoimmekin.

Meidän pihalla viihtyy kuntan ohella mm. kielot, saniaiset ja näköjään myös korvasienet. Ne ovat vain ilmestyneet ja mikäs sen ihanampaa. Myös eläimet ovat ilmestyneet, ja harva se päivä voi takapihalla bongailla erilaisia lintuja sekä metsän eläimiä, kuten oravan, rusakon, metsäkauriin ja ketunkin, perhosista ja pölyttäjistä puhumattakaan. Sen sijaan yhteenkään hyttyseen ei olla vielä törmätty.

Etupihan istutusaltaaseen valitsimme myös helppohoitoisia havuja, rinneangervoja ja tundrapajuja. Näistä tundrapajut nuupahtivat talven aikana (niille olisi kuulemma pitänyt tehdä syyslannoitus), mutta annamme niille vielä mahdollisuuden elpymiseen ja jos sitä ei tapahdu, niin hankitaan niiden tilalle luultavasti havubonsai.

Terasseilla meillä on muutamia ruukkukasveja, joista alppiruusut istutetaan syksyllä maahan. Parhaiten meillä pärjää ruukuissa helppohoitoiset ja aurinkoisista olosuhteista pitävät kasvit. Tällä kertaa jätettiin esimerkiksi oliivipuu hankkimatta, koska ei onnistuttu viimeksi sen talvehdittamisessa. 

Käytännössä kaikki se aika mikä me säästetään pihahommissa, voidaan käyttää kiireettömästi terassilla ulkoilmaelämästä nauttien ja paljussa polskien.

Olisi kiva kuulla, mikä on sinun puutarhafilosofiasi?

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2022. All Rights Reserved.