Mitä valintoja tekisimme, jos rakentaisimme nyt uudelleen?

Asumisen trendejä seuratessa ja pari vuotta tässä kodissa jo asuneena, tulee välillä leikiteltyä ajatuksella, millaisia valintoja tekisimme, jos nyt ryhtyisimme uuteen taloprojektiin. Eli mitkä olisivat keskeisimmät asiat, joihin ensimmäisenä kiinnittäisimme huomiota suunnittelussa, jos nyt alkaisimme rakentamaan uutta kotia, tai vaikkapa mökkiä? Entä mitä tekisimme eri tavalla? Avauksia tähän keskusteluun on heittänyt Instagramissa ainakin @ajatuksissakoti ja @viidenkympinvillitys.

Tässä meidän TOP5 lista, mitä tekisimme samalla lailla kuin nykyistä kotia suunnitellessa:

🤍 Suora yhteys luontoon: vähintään yksi tontin ja talon sivu olisi rajauduttava luontonäkymään, jossa ei ole naapureita. Yksi parhaista ratkaisuista nykyisessä kodissa on se, ettei oleskelutilojen isoista ikkunoista näy naapureita. Metsämaisema on lisännyt asumismukavuutta ja harmoniaa meidän kotiin ja tarjoilee jokaisena vuodenaikana jotain uutta ihmeteltävää. Tätä olemme pitäneet valtavassa arvossa nykyisessä kodissa asuessa, ja siitä emme haluaisi enää luopua mahdollisia tulevia asumismuotoja silmällä pitäen. Toki metsän sijaan luontomaisemana kyseeseen voisi tulla myös meri, järvi, joki tai pellonreuna.

🤍 Helppohoitoisuus: vaikka rakastammekin omakotiasumista ja omaa pihaa, emme kuitenkaan halunneet luoda itsellemme työleiriä, joka veisi kaiken vapaa-ajan. Emme myöskään ole taitavia remontoijia, nikkaroijia tai viherpeukaloita, vaan arvostamme asumisen helppoutta. Näin ollen käytännössä huoltovapaa kunttapiha ja julkisivumateriaali sopivat meille täydellisesti.

🤍 Riittävästi yksityisyyttä: Mahdolliseen seuraavaankin taloprojektiin haluaisimme sekä ulko- että sisätiloihin riittävästi yksityisyyttä ja omaa rauhaa. Nykyisessä kodissa yksityisyyttä tarjoilee kattoterassi ja metsään rajautuva tontti, sekä isojen ikkunoiden sijoittelu juurikin luontonäkymiä korostaen.

🤍 Ilmansuuntien ja tontin mahdollisuuksien hyödyntäminen: Parin vuoden asumisen myötä olemme huomanneet, kuinka tontin valo- ja lämpöolosuhteiden sekä ilmansuuntien huomioiminen suunnittelussa on vaikuttanut asumismukavuuteen. Nämä ovat asioita, joihin ei voi myöhemmin enää vaikuttaa, mikäli niitä ei huomioida alusta lähtien tontin valinnan ja arkkitehtisuunnittelun yhteydessä. Hyviä ratkaisuja nykyisessä kodissa ovat olleet ainakin seuraavat:

  • itään (eli aamuaurinkoon) suuntautuvat oleskelutilojen ikkunat. Näin ollen sisätilat eivät kuumene kesähelteelläkään kohtuuttomasti, vaan sisälämpötila on helppo pitää mukavan viileänä.
  • etelään ja länteen avautuvat isot terassit. Sekä kattoterassille että päätyterasseille paistaa aurinko käytännössä koko päivän. Etelän suuntaisten päätyterassien päällä on katos, joka ehkäisee sisätilojen kuumenemisen kesällä varsin tehokkaasti.

🤍 Maanläheinen materiaali- ja väripaletti: Edelleen rakastamme luonnonmateriaaleja ja neutraaleja värisävyjä, ja niitä varmasti valitsisimme myös mahdolliseen uuteen taloprojektiin.

Mitä valintoja tekisimme toisin seuraavassa taloprojektissa?

Tässä sen sijaan meidän TOP3 lista, mitä tekisimme eri lailla kuin nykyistä kotia suunnitellessa:

🤍 Yksi makuuhuone lisää: Nyt kun meille on tulossa vauva, joudumme ennen pitkää luopumaan ns. ylimääräisestä makuuhuoneesta, jota on voinut tähän asti hyödyntää mm. joogahuoneena, etätyöpisteenä ja vierashuoneena. Toki meidän tontilla on vielä rakennusoikeutta sen verran jäljellä, että tänne saisi ihan hyvin tehtyä piharakennuksen, johon ylimääräinen makuuhuone tai vaikkapa pihasauna saataisiin sovitettua. Toistaiseksi tarvetta ei ole ollut, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

🤍 Pyykkihuolto ja vaatesäilytys lähemmäksi toisiaan: Nykyisessä kodissa meillä on pieni vaatehuone kodinhoitohuoneen välittömässä yhteydessä, mikä on ollut fiksu ratkaisu, mutta käytännössä siellä säilytetään lähinnä harrastusvälineitä sekä sesongin ulkopuolisia vaatteita. Mahdolliseen seuraavaan taloon haluaisimme reilumman vaatesäilytystilan kodarin kylkeen, taikka vastaavasti pyykinpesumahdollisuuden makuuhuoneiden läheisyyteen. Periaatteessa pyykinpesukone olisi asennettavissa nykyisessä kodissa myös yläkerran kylpyhuoneeseen, jolloin se olisi näppärästi lähellä makuuhuoneita ja vaatesäilytystä, mutta aiheuttaisi silti omat haasteensa, joten toistaiseksi emme ole tällaiseen ryhtymässä.

🤍 Liukkauden ehkäiseminen kulkuväylillä ulkotiloissa: Meidän nykyisessä kodissa katos ei ulotu pääsisäänkäynnin edustalla olevien ulkoportaiden päälle, joten portaat ovat olleet talvella toisinaan liukkaat. Tähän kohtaan olisi ollut fiksua asentaa sulanapitokaapelit portaiden alle, jotta liukkautta voisi säätilasta riippuen ennaltaehkäistä. Toisaalta pääsisäänkäynnin toisella puolella, portaita vastapäätä on luiska, jonka päällä on katos ja se ei ole talvella yhtään niin liukas, eli autokatoksesta kuitenkin pääsee kuivin jaloin sisälle. Toki tämänkin muutoksen voi vielä joskus halutessaan tehdä, mikäli se alkaa oikein kunnolla vaivaamaan. Nyt kun käynnissä on etupihan viimeistelyhommat, asennutamme sulanapitomaton meidän tontin kirveenvarteen, minkä uskomme helpottavan lumitöitä talvisin.

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2022. All Rights Reserved.