Kuinka kauan kestää tehdä unelmasta totta?

Ainakin jos unelmana sattuu olemaan omakotitalon rakentaminen, ei kyseessä ole ihan läpihuutojuttu. Jokainen projekti on omanlaisensa ja aikatauluun sekä etenemisen liittyy hyvin monia tekijöitä. Noin lähtökohtaisesti uskaltaisimme sanoa että taloprojekti voi kestää yhdestä vuodesta viiteen vuoteen.

Meille taloprojekti merkitsi uuden elämänvaiheen alkamista, joten olimme hyvin innokkaita ja malttamattomia saamaan projektin mahdollisimman nopeasti pakettiin. Tavoitteena oli tehdä kaikki 1,5 vuodessa, mutta tästä aikataulusta vähän myöhästyttiin ja yhteensä koko hommaan meni kaksi vuotta.

Alussa oli unelma, jota haudottiin ja kehiteltiin milloin enemmän tai milloin vähemmän tosissaan. Monesti tuntui että oma talo oli hyvin kaukainen asia ja niin monen askeleen päässä. Samaan aikaan teimme vuosien ajan paljon ja määrätietoisesti töitä, luodaksemme edellytykset taloprojektin toteuttamiselle sitten kun sen aika joskus koittaisi. 

Pari vuotta unelmaa jahtaamassa

Korkkasimme projektin ostamalla toiveidemme mukaisen puistoon rajoittuvan tontin Espoosta syksyllä 2017. Sen jälkeen kilpailutimme talotoimittajat ja käynnistimme arkkitehtisuunnittelun samana syksynä. Lupakäsittelyyn etenimme keväällä 2018 ja silloin kilpailutimme hankkeen isoimmat yhteistyökumppanit. Lupakäsittely venähti yli kesälomien ja pitkälle syksyyn, joten maanrakennustyöt käynnistyivät vasta syyskuun lopussa. Tässä vaiheessa oli jo mennyt vuosi siitä kun olimme hankkineet tontin. Tuntui että kauheasti aikaa oli kulunut ilman että tontilla oli vielä tapahtunut yhtään mitään konkreettista. 

Anturaa päästiin valamaan marraskuussa 2018. Raksavaiheista olemme kertoneet aiemmin blogissa käytännössä samaan tahtiin kuin projekti eteni, joten niitä emme tässä nyt kertaa (kannattaa kurkata ainakin tämä ja tämä). Pikakelauksella eteenpäin, uuteen kotiin pääsimme muuttamaan syksyllä 2019.

Omakotitalon rakennuttamisen kestoon vaikuttaa mm. seuraavat asiat
 • raha: jos projektin rahoitus on kunnossa ja budjetti pitää, ei raha ole ongelma. Jos kuitenkin rahat loppuvat kesken eikä varaventtiilejä ole, on välillä tienattava lisää jotta projektia voidaan taas jatkaa. Tällainen luonnollisesti viivästyttää hankkeen valmistumista.
 • oman työn osuus: jos talo on tarkoitus rakentaa kokonaan tai osittain itse, ja vieläpä mahdollisesti päivätyön ohella, tulee projekti kestämään moninkertaisesti niin kauan kuin jos työn ulkoistaa urakoitsijalle. Toki jos tekee itse, pystyy todennäköisesti säästämään sievoisen summan ja tekemään hyvän tilin mahdollisella myynnin hetkellä, mikä kompensoi projektiin sijoitettuja omia aikaresursseja.
 • yllätykset: rakentamisessa, kuten muutenkin elämässä, voi tulla monenlaisia yllätyksiä. Ikäviltä yllätyksiltä voi yleensä suojautua valitsemalla erittäin huolellisesti talotoimittajan ja yhteistyökumppanit. Lisäksi budjetti kannattaa tehdä huolellisesti ja jättää myös puskuria sopivasti. Esimerkiksi maatyöt ovat usein se kohta jossa yllätyksiä ja budjettiylityksiä pääsee syntymään.

Näin jälkikäteen raksan parissa kulunut aika tuntuu lyhyeltä, ja projektin aikana yhteistyökumppaneistakin tuli niin läheisiä että heitä on alkanut sittemmin jopa kaipaamaan. Sen sijaan suunnitteluvaiheessa tuntui ikuisuudelta ajatella 1-2 vuotta eteenpäin, kun ei olisi päivääkään malttanut odottaa. Monesti elämässä kaikkein parhaat ja arvokkaimmat asiat antavat odottaa itseään. Jos siis olet oman projektisi kanssa haaveilu- tai suunnitteluvaiheessa, kannustamme etenemään määrätietoisesti ja olemaan kärsivällinen. Kannattaa yrittää nauttia myös matkasta.

3 Comments

 • Posted 1 helmikuun, 2021
  by Tuula

  Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Meillä on rakennusprojekti alkukuopissa, tosin suunnittelua ja esivalmisteluja on tehty jo reilu vuoden päivät. Että siinä mielessä voisi sanoa, että ollaan jo melkein puolessa välissä vaikka vasta ensi viikolla teräsrunkorakenteet isketään maahan. Yllätyksiä on jo tähän mennessä tullut muutama, toivottavasti ei enää sen suurempia. http://www.labcor.fi/terasrakenteet

 • Posted 17 toukokuun, 2021
  by Tiina

  Veljen omakotitalon rakentamista Kempeleelle seuranneena olen kyllä täysin samaa mieltä ainakin siitä, että yllätyksiä tulee! Tähän on luultavasti monen hyvä varautua vaikka tekisi kuinka tarkan selvityksen kaikkiin työvaiheisiin liittyen. Kuten mainitset, maatyöt ovat monelle se työvaihe missä yllätyksiltä ei voi välttyä. Tämä myös usein tarkoittaa rahallista menoa jotta päästään jatkamaan työtä. Päivätöiden päälle tehtävä talon rakentaminen kyllä onnistuu mutta voi pidemmän päälle kuormittaa henkisesti ja fyysisesti aivan loppuun. Tämän takia veljeni antoi urakoitsijan hoitaa työn. http://puuparoni.fi

  • Posted 17 toukokuun, 2021
   by Villa Lume

   Samoista syistä meilläkin oli urakoitsijat tekemässä taloa. Ihanaa kesää!

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2022. All Rights Reserved.