Käynti asuntomessuilla on yksi meidän pitkäaikaisista perinteistä kesäisin. Tälläkin kertaa saimme ammennettua sieltä aimo annoksen inspiraatiota kotiympäristöön ja sisustamiseen. Alla on yhteenveto keskeisimmistä teemoista, joita meille jäi mieleen ja havaintoja Lohjan asuntomessuilta.

Luonnonläheinen sisustaminen

Luonnonmateriaalien -värien ja tekstuurien korostuminen vaikuttaa jatkuvan sisustamisessa, vaikka toki aina on tilaa myös väri-ilottelulle jokaisen oman maun ja mieltymyksen mukaan. Selkeälinjainen skandidesign jatkaa voittokulkuaan suomalaisissa kodeissa, sillä ajattomaan ja laadukkaaseen designiin ei koskaan kyllästy. Erityisen ilahduttavaa oli huomata kotimaisten keramiikkataiteilijoiden töiden olevan esillä useammassa kodissa sekä astioina että taide-esineinä. Erityisesti kohteet Villa Nordic Stories, Ainoa Fiksu, Jukkatalo Jalava ja Kastelli Veistos jäivät mieleen upean sisustuksen takia. Samaan hengenvetoon täytyy silti todeta, että ihan kaikissa kohteissa oli jotain erityistä ja jokin oivallus mikä erottui edukseen. Luonnonläheisen minimalismin vastapainona messuilta löytyy myös huikeaa väri-iloittelua ja maksimalismia kohteista Pyörre ja ProModi.

Harmonisia oleskelutiloja
Levollisia makuuhuoneita luonnon sävyissä
Työhuone kotona

Lähes kaikkiin messukoteihin oli sisustettu erillinen työhuone. Korona on varmasti vaikuttanut tämän trendin kehittymiseen merkittävällä tavalla, ja moni on kenties kuluneen reilun vuoden aikana tuntenut nahoissaan työhuoneen puuttumisen kotoa. Lohjan messukodeista löytyy valtava määrä hyviä ideoita oman työhuoneen toteuttamiseen, esim. Talo Sensu, Kastelli Veistos, Suomi Talo ja Jukkatalo Jalava.

Isojen takkojen uusi tuleminen

Hyvin monessa kohteessa tilaa rytmitti kookas tulisija. Useammassa kodissa takka oli myös varaava, jolloin takka voi toimia osana kodin lämmitysjärjestelmää. Yhä useammin jonkinlainen tulisija löytyy olohuoneen lisäksi myös terassilta. Kookas takka löytyy ainakin seuraavista kohteista: Villa Nordic Stories, Talo Sensu, Lohjan Saarenta, Ainoa Fiksu, Dekotalo Kuulas, Kastelli Plazia Järven Sydän ja Joutsela.

Rima-, paneeli- ja laattaseinät sekä -katot

Useimmissa messukodeissa oli puurimoitusta joko seinällä tai katossa, taikka jotain muuta luonnomateriaalia vahvasti esillä pintamateriaaleissa, kuten paneelia tai laattaa seinillä tai tilanjakajana. Esimerkkejä tällaisista kohteista olivat ainakin Designtalo Idyll, Villa Ilta, Talo Sensu ja Pyörre Talo. 

Liukuovet valloittavat

Lähes kaikkiin kohteisiin oli asennettu seinän sisään piiloutuvia liukuovia. Messukotien tilaa säästävät välioviratkaisut olivat toinen toistaan tyylikkäämpiä. Liukuovissa materiaaleja on käytetty laajasti ja oviin on sijoitettu jopa taideteoksia. Joukossa oli myös ääntä eristäviä ja märkätiloihin soveltuvia ovimalleja. Omastakin kokemuksesta tiedämme, kuinka hyviä tällaiset liukuovet ovat käytännössä, joten tämän trendin toivotamme lämpimästi tervetulleeksi. Liukuovia löytyy ainakin seuraavista kohteista, Pyörre Talo, Villa Ilta, Talo Sensu ja ProModi.

Runsaat säilytystilat

Lähes kaikissa kodeissa oli master bedroomin yhteydessä kookas vaatehuone. Myös eteisen säilytystilat oli hyvin huomioitu. Meidän mielestä messujen upein vaatehuone ja kauneimmat kiintokalusteet löytyivät kohteista Joutsela ja Villa Nordic Stories.

Lasiterassit

Lasituksia ja lasiterasseja oli toteutettu monenlaisia, joko kahden kokonaan erillisen rakenteen väliin taikka jopa kahteen tasoon. Lasiterassin tuoma lisäarvo asumiskokemukseen Suomen ilmastossa on huomattava, näin olemme ainakin itse käytännössä kokeneet. Esimerkkejä upeista lasiterasseista löytyy kohteista Ainoa Fiksu, Talo Pyörre, Villa Ilta ja Joutsela.

Aisti- ja äänimaailmat

Kohteet Designtalo Idyll ja Pyörre tarjosivat ainutlaatuisen messukokemuksen luomalla visuaalisen ilmeen lisäksi myös miellyttävän ääniympäristön. Pyörteessä oli tarjolla akustista livemusiikkia, kun taas Designtalo Idyllissä kuhunkin huoneeseen oli erikseen luotu omanlaiset äänimaailmansa. Sisustaminen vetoaa pitkälti näkö- ja tuntoaisteihin erilaisin sävymaailmoin, muodoin ja tekstuurein, ja sitä täydentää tilaan valikoidut taideteokset. Asumiseen kuuluu oleellisesti myös äänet, jotka parhaimmillaan ovat lempeitä ja kutsuvia. Tähän liittyy paitsi kodin äänentoistojärjestelmät, myös tilojen akustiikka. Useissa kohteissa olikin esillä erilaisia akustiikkapaneeleita ja akustiikkataidetta.

Jo kestotrendeiksi suomalaisessa uudisrakentamisessa ovat muodostuneet isot ikkunat, ulko- ja sisätilojen välinen harmonia ja mahdollisimman suora yhteys luontoon. Meidän mielestä myös keittiöissä ja kylpyhuoneissa vallitsi edelleen samat suuntaukset kuin mitä viime vuosina on nähty. Sekä keittiöissä että kylpyhuoneissa valkoinen, musta sekä beigen ja harmaan eri sävyt olivat edelleen vahvoina esillä messukodeissa. Näistä muodostuukin tyylikkäitä kokonaisuuksia, jotka kestävät aikaa. Kylpytiloissa oli tavoiteltu spa-henkisyyttä ja laatoituksia oli tehty ehkä aavistuksen rohkeammin tummemmilla sävyillä. Sen sijaan mustia suihkukalusteita näkyi selvästi aiempaa vähemmän, syynä tähän taisi olla alueen kalkkinen vesi joka ennen pitkää aiheuttaisi värjääntymiä. Lastenhuoneisiin oli jälleen satsattu messukodeissa vahvasti ja lapset olivat päässeet paljolti mukaan tekemään sisustusvalintoja, mikä on ihan mahtavaa. Myös pihojen osalta kompaktit ja helppohoitoiset puutarhat tuntuvat yhä olevan suosittuja. Muutamissa kohteissa näkyi myös kuntoilu- ja joogahuoneita, mikä sopii myös hyvin messujen tämän vuotiseen teemaan, joka korostaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Löytyykö näistä sinulle suosikkitrendiä, tai jotain mitä olet jo toimivasti toteuttanut tai mitä haluaisit toteuttaa omassa asuinympäristössäsi?

Upeita keittiöitä, ja monin paikoin kotimaista käsintehtyä keramiikkaa
Spa-henkisiä kylpy- ja wc-tiloja
Suloiset lastenhuoneet
Tässä on meidän mielestä Lohjan messujen upein sisäänkäynti ja porraskäytävä 🙂

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2022. All Rights Reserved.