Toiveenamme oli vaalea ja harmoninen lattiapinta, joka muistuttaisi olemukseltaan puuta: eläväinen pinta, miellyttävä tuntuma ja puun syyt näkyvissä. Näillä kriteereillä parketti olisi ollut luonnollisin valinta, mutta lattiamateriaalien valikoimia tutkiessa kävi ilmi, että vastaavantyyppisen lopputuloksen voisi saavuttaa myös laatoilla, laminaatilla sekä vinyylilankulla.

Halusimme lattian, joka olisi hinta-laatusuhteeltaan sopiva ja kestäisi hyvin sekä kömpelön aikuisen että eloisan lapsen edesottamukset arjessa. Kauppoihin lähtiessämme tutkimme ensin laminaatteja, kunnes myyjä opasti meidät vinyylilankkujen maailmaan. Vinyylilankku oli ainoa lattiamateriaali, josta meillä ei ollut aiempaa käyttökokemusta, joten olimme uteliaita kuulemaan lisää.

Tässä lyhyt oppimäärä vinyylilankuista:

Vinyylilankun plussat

 • likaa hylkivä ja helposti puhdistettava
 • kosteutta ja kulutusta erittäin hyvin kestävä
 • hiljainen askeleen alla ja ääntä vaimentava
 • jalalle miellyttävä ja huoneenlämpöinen materiaali, joka on yhteensopiva mm. vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa
 • helppo asentaa ja sopii asennettavaksi monenlaisille pinnoille
 • laaja valikoima eri sävyjä ja pintoja
 • helppo korjata jos vaurioituu vaihtamalla vioittunut lankku
 • hyvä hinta-laatusuhde (laminaattia ja muovimattoa kalliimpi, mutta parkettia ja laattaa halvempi)

Vinyylilankun miinukset

 • voi haalistua voimakkaalle ja jatkuvalle auringonvalolle altistumisen myötä
 • painavista kalusteista voi jäädä painaumia ja hyvin terävistä esineistä voi aiheutua viiltoja (esim. keittiön kiinteät kalusteet suositellaan asennettavaksi suoraan betonin päälle)
 • muovi ei lähtökohtaisesti ole ympäristöystävällistä, mutta tuotemerkkien välillä on eroja päästöluokituksen ja kierrätettävyyden osalta.

Ostoprosessimme eteni nettiselailusta sähköpostiyhteydenottoihin ja myymäläkäynteihin, joiden myötä Kymppilattiat valikoitui meidän yhteistyökumppaniksi. Tämä oli luontevaa, sillä olimme tilanneet samasta paikasta jo kylpytilojen laatat. Yhteydenpito ja viestittely jatkui sähköpostin välityksellä ja kaikkiin kysymyksiimme vastattiin ammattitaitoisesti ja kärsivällisesti. Kymppilattiassa on hyvin monipuolinen valikoima kaikenlaisia lattioiden pintamateriaaleja ja eri materiaalien ominaisuuksiin liittyvä asiantuntemus on laaja-alaista. Siellä on myös hyviä tarjouksia, joita kannattaa seurata ja hyödyntää. Maallikkoina tunsimme saavamme runsaasti paitsi meille kokonaan uutta tietoa, myös yksilöllistä palvelua jonka tarkoitus oli löytää juuri meille sopiva ratkaisu. On ilo asioida liikkeessä, jossa ymmärretään asiakasta ja ollaan valmiita joustamaan. Iloa tuottaa myös se, että kaupanteon myötä saatoimme olla omalta osaltamme edistämässä kotimaista perheyrittäjyyttä.

Päädyimme tilaamaan Kymppilattialta vinyylilankun nimeltä Kide (tuotealennus saatu). Se on tietääksemme vaalein saatavilla oleva sävy, joka puhutteli meitä aivan erityisesti ja uskoimme sen sopivan meidän kodin värimaailmaan. Valitsemamme vinyylilankku kuuluu DomusFlooring -tuotemerkin valikoimaan ja PowerStep6000-sarjaan, jonka tuotteet sopivat sekä yksityiskoteihin että julkitiloihin.

Vinyylilankut saatiin tontille kesäkuun alussa. Niiden asentaminen onnistui meidän rakentajilta sujuvasti ja nopeasti. Nyt myös lattialistat on saatu suurelta osin paikalleen. Valmis lattiapinta näyttää eläväiseltä ja on väriltään juuri sellainen kuin toivoimme. Puukuviota mukaileva pinta ja struktuuri on paitsi kaunis katsella, tuntuu myös miellyttävältä koskettaa. Tässä vaiheessa on sellainen olo että tehtiin nappivalinta.

Herättävätkö erilaiset lattiamateriaalit tunteita ruudun toisella puolen? 

2 Comments

 • Posted 15 huhtikuun, 2021
  by Piia

  Heippa, olisiko sulla kertoa käyttökokemuksia miten lattia on kestänyt?

  • Posted 17 toukokuun, 2021
   by Villa Lume

   Pahoittelut että vasta nyt vastailen kysymykseesi. Vinyylilankku on kestänyt oikein hyvin ja ollaan tykätty siitä materiaalina. Kylpytiloissa laatat ovat myös oikein mieleiset edelleen ja näyttävät yhtä hyviltä kuin heti asennuksen jälkeen. 🙂 Eli voin suositella näitä materiaaleja lämpimästi.

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2022. All Rights Reserved.