Kuinka luoda avara eteinen?

Eteinen on ensimmäinen asia minkä näkee astuessaan sisälle, joten se virittää kodin tunnelman. Kuitenkin eteinen on usein vähän kummallinen tila, joka mielellään erotetaan kodin muista osista. Meilläkin edellisissä asunnoissa eteinen oli aina vähän ahdas ja pimeä, joten uuteen kotiin oli toiveenamme saada valoisa ja avara eteinen.

Astuessa ovesta sisälle, katse pääsee heti vaeltamaan takapihalla sijaitsevaan metsään. Luontoteema alkaa siis jo eteisestä ja jatkuu kodin muissa tiloissa.

Tilaa eteisessä on maltillisesti (n. 6 neliötä), mutta portaikon avoin alaosa melkein tuplaa lattianeliöt ja luo siten lisää tilan tuntua. Portaikon lasikaiteet puolestaan luovat heijastuksia ja päästävät valon läpi. Peilikaapin ovet heijastavat portaikkoa ja tukevat tilan avaraa yleisilmettä.

Riittävä säilytystila on toimivan eteisen a ja o

Meillä eteinen on avoin tila, jonka näkee olohuoneesta, tv-huoneesta ja portaikosta. Tilan avoimuus luo tarpeen pitää se siistinä, jotta kodin harmoninen tunnelma säilyy. Riittävät säilytysratkaisut tarjoavat vaivattomimman tavan pitää yllä siisteyttä. Korkea liukuovellinen peilikaappi kätkee sisälleen eniten käytetyt ulkovaatteet (loput ulkovarusteet säilytetään kodinhoitohuoneen yhteydessä olevassa vaatehuoneessa, joka on vielä täydessä kaaoksessa kunnes saadaan sinne hyllyt asennettua). Peilikaapissa on ripustamistilaa myös lapselle sopivalla korkeudella, mikä on arjen toimivuuden kannalta oleellista. Jokaisella perheen jäsenellä on kaapissa oma rekki ja hyllytilaa, johon saa laitettua omat tavaransa. Portaiden alle olisi tarkoitus vielä asentaa jonkinlainen kenkien säilytykseen soveltuva kaappi, mielellään samaa sävyä kuin seinä, jotta se sulautuisi ympäristöönsä. Sopivaa ei ole vielä osunut kohdalle ja akuuttia tarvetta sille ei ole vielä ilmaantunut.

Tarpeeksi valoa ja minimalistinen kalustus

Kiinteän kaapin lisäksi eteisen kalustukseen kuuluu penkki, juuttimatto ja pari viherkasvia. Penkki toimii laskutilana pikkutavaroille ja siihen voi istahtaa vaikkapa sitomaan kengännauhoja. Kasvit tekevät tilasta viihtyisän, mutta nyt talvikaudella toinen niistä on alkanut harmittavasti pudottamaan lehtiä. Ehkä se ei tykkää vetoisuudesta? Irtonaulakko saattaisi olla arjessa käytännöllinen, mutta eri väriset takit voisivat helposti rikkoa tilan harmonian ja pelkistetyn tunnelman ja hyvin olemme pärjänneet ilman.

Eteisen valaistus on hoidettu kiinteillä kattoon sijoitetuilla alasvaloilla, ja tunnelmanvaihto hämyisempään onnistuu porrasvalojen avulla, sillä niiden valo heijastuu lasikaiteiden läpi eteiseen. Ulkona on liiketunnistimella toimivat alakattoon asennetut valaisimet, ja tullessa ulkoa sisään ne tarjoavat oviaukon ikkunoiden läpi riittävästi valoa, jotta  koskaan ei tarvitse tulla pilkkopimeään eteiseen.

Vinkit avaraan eteiseen
 • esteetön näköyhteys sisältä ulos luo avaruutta tilaan, samoin kuin suora yhteys kodin muihin tiloihin
 • eteisen lattianeliöt voi tuplata sijoittamalla sen viereen portaat ja jättämällä portaiden alaosan ilmavaksi
 • käyttämällä kirkkaita lasikaiteita luot illuusion lisätilasta
 • korkea peilikaappi luo heijastuksia ja kätkee tavarat siististi sisäänsä 
 • harmoninen tunnelma syntyy pitämällä irtokalustus minimissä, se mitä eteisessä tarvitaan on oikeastaan vain matto ja istuin/laskutila.

Millainen eteinen on sinun mielestä toimiva? Kuinka paljon kaappitilaa on tarpeeksi? Ihanaa talvista sunnuntaita ystävät!

Juuttimatto: Ikea (2x Lohals matto 160×230)

Penkki: Skagerak (Royal Chair)

Viherkasvit ja ruukut: Plantagen (silkkimaija, lyyraviikuna, varjoviikuna)

2 Comments

 • Posted 9 kesäkuun, 2021
  by Josephine

  erittäin hieno … Olen todella kuin blogiisi. Todella arvokasta tietoa.

  Feel free to visit my web blog … pesukoneventtiili ruostumaton teräs

 • Posted 23 syyskuun, 2021
  by Maarit

  Teillä on kaunis talo. Mistä materiaalista portaat on tehty ?

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2021. All Rights Reserved.