Nopea pysähdys Saigonissa tarjoaa matkalaiselle sykähdyttävän suurkaupunkikokemuksen, johon eri aikakausien, kulttuurien ja historian vaiheiden vaikutukset luovat mielenkiintoista kontrastia.

Paikan kauneus ei välttämättä avaudu heti ensi silmäyksellä. Saigonissa kohtaavat toisensa ranskalaiskolonialistinen arkkitehtuuri ja ultramodernit liikerakennukset, joiden väliin mahtuu arvokkaan näköisiä temppeleitä sekä ränsistymään päästettyjä kortteleita, jotka luultavasti odottavat purkutuomiota, kunnes tilalle rakentuu uusia pilvenpiirtäjiä.

Rakennuskannan lisäksi myös perinteinen elämäntyyli ja kulttuuri uudistuvat. Kaduilla liehuvat Neuvostoliiton liput muistuttavat että kyseessä on kommunistinen valtio, vaikka markkinatalous tuntuukin vallitsevan toreilla ja markkinoilla. Nuorten ihmisten pukeutuminen ja elämäntyyli sisältävät vahvoja viitteitä länsimaistumisesta, mutta ei perinteitä ole kuitenkaan kokonaan unohdettu. Ainakin perhekeskeisyys on edelleen vahvasti osa paikallista arkielämää, ja se näyttäytyy katukuvassa mm. siten, että skoottereilla matkustetaan aina koko perheen voimin. Ja niitä skoottereita onkin sitten miljoonia…

Saigon luo ympärillesi ainutlaatuisen tapahtumien rikkauden. Saigonin kauneus piileekin juuri siinä, että voit seurata erilaisten ihmisten satunnaisia kohtaamisia vilkkailla kaduilla vaikka ympäri vuorokauden, ilman että kenenkään rauha rikkoutuu ympäröivistä äänistä ja elämänmenosta. Saigonin kaoottisuus voi lopultakin olla hyvin symbioottista.

Elämää kuhisevan kaupungin helmiä ovat markkinapaikat, joissa on kaikenlaista pientä shoppailtavaa ja aivan äärimmäisen hyvää katuruokaa. Saigonissa on vahvasti läsnä myös sotahistoria, jota on hyvin perusteellisesti vaikkakin hieman yksipuolisesti dokumentoitu sotarikosmuseossa (28 Vo Van Tan). Tämä museo ei jätä ketään kylmäksi ja museon ulkopuolella voi tutustua amerikkalaisten sotakoneisiin. Vietnamin yhdistymisen palatsi on myös näkemisen arvoinen pytinki (135 Nam Ky Khoi Nghia). Lopuksi mainittakoon Saigonin äänekäs yöelämä, johon voi tutustua Bui Vien Walking Streetillä.

Leave a comment

 

Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkailublogi

Villa Lume © 2020. All Rights Reserved.