Jos keittiö on kodin sydän, niin takka on sen sielu. Sen lisäksi että takka luo kotiin tunnelmaa ja lämpöä, se on yleensä oleskelutilan keskipiste ja muodostaa persoonallisen kiintopisteen tilaan.

Suomalaisen talven pimeinä ja kylminä iltoina yksi ilahduttavimmista asioista on takkatulen loimu. Mikään ei rentouta niin kuin takan valo ja lämpö. Liekkien hiljaiset äänet ja se tunne kun suloinen lämpö leviää koko huoneeseen. Täällä jo kuvitellaan itsemme tuijottelemassa tuleen mukavassa asennossa kotisohvalla hyvän keskustelun tai kirjan parissa, tai lasten kanssa rauhallisen leikin äärellä.

Inspiraatiota takkavalintaan haettiin mistäs muualta kuin Pinterestistä:

Kuvat: Pinterest

Meidän kotiin valikoitui Valmistulen OnTakka mallia Ulla 267, jossa on kolmeen suuntaan avautuva lasinen hissiluukku. Saamme sekä takan että hormin valkoisella hiertopinnalla. Päädyimme takan osalta valkoiseen väriin, koska ympäröivän tilan muut pinnat tulevat olemaan muita kuin valkoisia. Takka sijoittuu keskelle alakerran korkeaa oleskelutilaa, jolloin takkatulesta voi nauttia sekä ruokailupöydän äärellä että sohvalla istuessa.

Varaavan takan sijaan päädyimme kiertoilmatakkaan, koska hankimme sen ensisijaisesti luomaan tunnelmaa eikä niinkään lämmitystä varten. Kiertoilmatakka luovuttaa lämmön nopeasti ja paloaikaa voi säätää tilanteen mukaan. Halusimme myös suuret useampaan suuntaan avautuvat lasiluukut, jotta takan tunnelma levittyisi koko oleskelutilaan. Kiertoilmatakan ja varaavan takan välisistä eroista löytyy hyödyllisiä lisätietoja esimerkiksi täältä ja täältä.

Se mikä vielä mietityttää on hissiluukun lasin puhdistamisen tarve ja vaivattomuus. Onko kellään tästä kokemuksia? Varmasti jaamme käyttökokemuksia kunhan päästään sitä aikanaan testailemaan.

Takan suhteen ainoa pikkuinen mutka matkassa on ollut hormin sijoittelu. Arkkitehti oli piirtänyt hormin takan vasempaan laitaan, siten että se asettuisi kiinteän seinän kohdalle korkeassa tilassa. Talokuvia piirtäessä ei ollut vielä tietoa minkä takan tulisimme lopulta valitsemaan. Takkavalinnan tehtyämme takkasuunnittelija ilmoitti että hormi tulisikin sijoittaa keskelle takkaa, jolloin se osuu yläkerrassa osittain lasikaiteen kohdalle noustessaan kohti kattoa, mikä ei ole ideaalia mutta sen kanssa voi elää. Rakennesuunnittelussa piti tämä muutos vielä huomioida. Summa summarum, moni itsestään selvältä vaikuttava asia voi osoittautua (ainakin meidän kaltaisille maallikkorakennuttajille) haasteeksi, joten tarkkaavaisuutta ja kokonaisuuden huomioimista vaaditaan. Onneksi ympärillä on ratkaisukeskeiset kumppanit.

Täällä kerroimme toiveestamme laajentaa tuliteemaa myös talon ulkopuolelle. Haluamme elää uudelleen lapsuuden makkaranpaistohetkiä ja tarjota myös omille lapsille mukavia muistoja ja tarinankerrontaa ulkotulen äärellä. Meidän ulko-tulisijaksi valikoitui Drop Design Fire (joka on muuten alennuksessa juuri nyt!). Innolla odotetaan molempia tulisijoja.

1 Comment

  • Posted 24 marraskuun, 2020
    by Sabrina

    I really like reading an article that will make people think.
    Also, thank you for allowing me to comment!

    My blog post … headlamp guys

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2022. All Rights Reserved.