Yhteensä lähes vuoden kestäneen suunnitteluvaiheen jälkeen työmaa on vihdoin käynnissä. Lupaprosessin kestäessä (ja kestäessä ja kestäessä) meinasi välillä loppua kärsivällisyys, mutta nyt mieli on taas virkeä kun ympärillämme tapahtuu konkreettisia asioita.

Maanrakennusurakoitsijaksi projektiimme valikoitui Louhintaliike Mäkinen Oy, joka on toiminut Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella jo 1960-luvulta lähtien. Mäkisellä on runsaasti kokemusta vaativasta urakoinnista ja asianmukainen kalusto, joten uskoimme heidän voivan vastata kallioisen tonttimme asettamiin haasteisiin.

Meidän tontilla maanrakennusurakkaan kuuluu ainakin seuraavat vaiheet: tien rakentaminen tontille; tontin raivaaminen; puiden kaataminen; mummonmökin purkaminen; maa-aineksen kaivaminen ja poiskuljettaminen; louhinta sekä siihen liittyvät mittaukset ja tarkastukset; louheen poiskuljettaminen; viemäreiden, putkien ja kaivojen asentaminen; sekä korvaavan maa-aineksen ajaminen tontille ja sen tasoittaminen anturakorkoon. Kaiken tämän tekemiseen arvioitiin kuluvan 4-8 viikkoa.

Louhintatöihin liittyy aina tiettyjä riskejä, erityisesti kun ollaan metsäisestä maisemasta huolimatta keskellä melko tiivistä kaupunkirakennetta ja valtaosa naapurustosta on jo rakennettu. Jo ennen aloittamista naapurit kertoivat kauhutarinan siitä, mitä edellisessä louhintaurakassa oli tapahtunut. Homma oli niin sanotusti lähtenyt lapasesta ja kiviä oli lennellyt naapuritalon seinään (selvyyden vuoksi todettakoon, että meidän valitsemalla urakoitsijalla ei ollut mitään tekemistä tämän tapauksen kanssa).  Jännitysmomenttia louhinnan teettämisessä lisää se, että urakoitsijan vastuuvakuutussumma on loppujen lopuksi melko pieni siihen taloudelliseen riskiin nähden, mitä epäonnistunut räjäytystyö voi pahimmillaan aiheuttaa. Rakennuttaja on kuitenkin viime kädessä vastuussa kaikesta.

Eräs huolenaiheemme maanrakennusurakan osalta liittyi budjetin hallintaan, koska kilpailuttaessa päädyimme valitsemaan tarjouksen joka ei ollut kiinteähintainen. Tästä syystä mielessämme kyti pieni pelko ja epävarmuus siitä, että onnistutaanko pysymään suunnitellussa budjetissa.

Nyt kun urakka on loppusuoralla, kaikki on mennyt paremmin kuin hyvin. Louhinnan yhteydessä mitatut tärinäarvot olivat vain noin viidenneksen sallituista raja-arvoista ja Mäkisen tiimillä pysyi homma hanskassa tilanteessa kuin tilanteessa. Louhinnan määrä osoittautui merkittäväksi. Avolouhintaa tarvittiin 423 m3/2 ja kanaalilouhintaa 102 m3/2. Tontilta ajettiin satoja tonneja ja kymmeniä rekkakuormallisia ylijäämälouhetta, maa-ainesta, purkujätettä ja puiden kantoja. Vastaavasti kymmeniä rekkakuormallisia soraa ja sepeliä tuotiin tilalle talonpohjan täytteeksi.

Alkuperäinen budjetti ylittyi mutta siitä huolimatta olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Urakka oli haastava ja Mäkisen tiimi pystyi vastaamaan kaikkien työvaiheiden vaatimuksiin luotettavasti ja vastuullisesti. Työntekijöiden ammattitaito on ollut vakuuttava ja työote rautainen. Tätä porukkaa on helppo suositella muillekin, koska nää kundit tietää mitä ne tekee.

Millaisia kokemuksia teillä on louhinnasta?

16 Comments

 • Posted 13 joulukuun, 2019
  by Tuula

  Oho, aika pahasti käynyt, että kiviä lentänyt naapuritalon seinään. Meidän pitäisi aloittaa maanrakennus ensi vuoden puolella. Melkoinen urakka on kyllä tiedossa.

 • Posted 20 tammikuun, 2020
  by Nimetön

  Itselläni ei ole kokemuksia vielä louhinnasta. Mutta maanrakennus pitäisi alkaa meillä tänä vuonna. Odotan kyllä, että alkaa jotakin tapahtumaan. https://www.talosiirto.fi/betonimurske-maanrakentamiseen

 • Posted 17 huhtikuun, 2020
  by Nimetön

  Meilläkin tontin maanrakennusurakkaan kuuluu myös ainakin kairaus, puiden kaato ja tien rakentaminen. Ollaan todella innoissamme oman talon rakentamisesta. Tämän on meidän ensimmäinen rakennusurakka. https://www.northdrill.fi/northdrill/kairaustyot

 • Posted 29 heinäkuun, 2020
  by Antero

  Tontinraivaaminen on lähtenyt käyntiin täällä meilläkin Naantalissa. Kokonaisuudessaan tämä maanrakennusurakka on nyt kestänyt parisen viikkoa ja vielä ainakin toiset samanlaiset on odotettavissa, vikkelämmin on sujunut kun ensin olisin osannut arvata. Aika hurja tuo tarina, jossa kivet lenteli naapuriin saakka!

 • Posted 27 lokakuun, 2020
  by Tuula

  Ikävää, että lupaprosessissa kesti, mutta onneksi lopulta pääsitte maanrakennushommiin! Mekin täällä Mustasaaressa odottelemme vielä lupia, ja ensi vuonna varmaan aloitellaan rakennushommia. Tuo budjetin ylittyminen näin isossa urakassa tuntuu olevan aika tavallista, täytynee siis henkisesti varautua siihenkin.

  https://www.hoijarparotrans.fi/palvelut/maanrakennus

 • Posted 11 marraskuun, 2020
  by Lea

  Hankimme puolisoni kanssa vihdoin tänä kesänä tontin täältä Haminasta ja maanrakennus alkaa näillä näkymin ensi kesänä. Toistaiseksi olemme vasta hieman katselleet kuljetusliikkeitä sillä silmällä. Tuo budjetti on meillekin sellainen suurin huolenaihe. Sen vuoksi luen mielellään muiden kokemuksia tällaisista urakoista.

  http://www.kuljetuskm.com/kuljetuspalvelut

 • Posted 18 tammikuun, 2021
  by Tuomas M

  Onpas mukavaa, että pääsette aloittamaan työmaan. Meidän maanrakennustyömaalla olisi myös edessä puiden kaatoa. Nyt olemme tosin vielä suunnitteluvaiheessa. Olen etsiskellyt vaihtoehtoja yrityksistä, jotka suorittavat maanrakennusta Uudellamaalla: https://www.talonpohjat.com/palvelut/maanrakennus

 • Posted 20 tammikuun, 2021
  by Tuomas

  On kyllä mahtavaa, kun on ammattimaisia tekijöitä apuna remontissa. Meilläkin on maanrakennus käynnissä tontilla. Nyt olemme etsimässä kuljetuspalvelua, jotta saisimme soralastit kuljetettua työmaalle. Tällaiseen firmaan törmäsin, kun tein hintavertailuja: https://www.kuljetusnuikka.fi/kuljetuspalvelut

 • Posted 2 helmikuun, 2021
  by Raili

  Mekin odotellaan kevään tuloa, että saisi kuljetuspalvelut paikalle aloittelemaan maanrakennushommia. Tosin täällä Pohjois-Savossa saa kyllä vielä odotella, sen verran on lunta tullut tänä vuonna. Kiva, että teillä sujui louhinnat hyvin vaikka olikin vaativa projekti! https://www.vuoritrans.fi/palvelut/kuljetuspalvelut

 • Posted 18 helmikuun, 2021
  by Satu

  Meilläkin on täällä Kiteellä maanrakennushommia edessä kun jätevesijärjestelmät pitää vaihtaa. Meidänkin maaperä on todella kivistä, joten saa nähdä jodutaanko tekemään louhintoja. Tsemppiä rakennusurakkaan! https://www.maanrakennusikaheimonen.fi/maanrakennustyot

 • Posted 29 kesäkuun, 2021
  by Henkka

  http://kodinplaza.fi/ kautta löysin louhintaa tarjoavat paikalliset yritykset vain yhdellä tarjouspyynnöllä!

 • Posted 7 syyskuun, 2021
  by Joa

  Mielenkiintoista lukea maanrakennustöistänne myös vertailun vuoksi. Ystävämme ovat myös aloittamassa talon rakentamista ja vuorossa olisi maanrakennustöiden suunnittelu ja tarjousten pyytäminen. Yritys, joka tekee telekaapeleiden alituksia on heillä myös tällä hetkellä etsinnässä. https://www.maarakennus-jussila.fi/paineilmamyyra

 • Posted 9 syyskuun, 2021
  by Taisto Kelovuori

  Siinä onkin ollut ihan kunnon urakka. Hyvä, että kaikki meni suunnitelmien mukaan, mutta näinhän se on, kun löytää ammattitaitoisen urakoitsijan. Meillä on sellainen parhaillaan hakusessa Jyväskylässä. Pitäisi vaihtaa vanha saunarakennus uuteen, ja perustuksia varten etsimme parhaillaan paikallista maanrakennuksen ammattilaista.

  https://www.jarvioy.fi/maanrakennus

 • Posted 29 syyskuun, 2021
  by Tuula Lipponen

  Se on ehdottomasti kauhutarina, kun isoja kiviä lentää yhtäkkiä naapurin talon seinään. Olen rakennusalan yrityksen johtaja ja tarvitsen kahteen kaivinkoneeseeni uudet hydraulisylinterit, jotta mekanismi toimisi jälleen moitteettomasti. Toivottavasti löydän oikean toimittajan nopeasti.

  http://www.pikapaja.com/hydraulisylinterit

Leave a comment

 

Lifestyleblogi | Rakennusblogi | Sisustusblogi | Matkablogi

Villa Lume © 2021. All Rights Reserved.